31 грудня 2017 р. 09:58

У 2017 році мандрівний фестиваль Docudays UA зібрав в Одеській області близько 1400 глядачів

У 2017 році мандрівний фестиваль Docudays UA зібрав в Одеській області близько 1400 глядачів

В Одеській області завершився XIV Міжнародний мандрівний фестиваль документального кіно Docudays UA

Протягом 15-25 грудня в місті Одесі та 12 районних центрах Одеської області відбулось 63 покази десяти документальних фільмів з програми фестивалю. Всього покази та супутні заходи фестивалю відвідало  близько 1400 глядачів, переважно школярів та студентів. 

В Одеській області Міжнародний мандрівний фестиваль документального кіно Docudays UA пройшов вже в п’ятий раз, причому цього року вдалось охопити найбільшу кількість населених пунктів області. Зокрема, цього року, окрім міста Одеси, покази відбулись в 12 районних центрах Одеської області – Подільську, Ширяєво, Саврані, Окнах, Миколаївці, Кодимі, Балті, Ананьєві, Татарбунарах, Тарутіно, Арцизі та Сараті, а також сільських населених пунктах. Таке широке географічне охоплення вдалось завдяки залученню партнерських організацій – зокрема, Одеської обласної бібліотеки ім. Грушевського, Подільського та Арцизського місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, регіонального громадського телебачення "СКІФ". 

Головна тема цьогорічного фестивалю називалася «Чотири градуси» і була присвячена проблемі зміни клімату та захисту навколишнього середовища. В Одеській області, на додаток до основної теми, фестиваль піднімав проблеми медіа-грамотності, використання «мови ворожнечі», а також розвитку публічного міського простору. Для глядачів було представлено 10 документальних фільмів українських і зарубіжних режисерів. В місті Одесі покази фільмів з програми фестивалю проходили в Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Грушевського, в районах області – переважно в навчальних закладах, будинках культури та бібліотеках. 

Відкрив програму фестивалю в місті Одесі  фільм «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова» (2017 рік, режисер Аскольд Куров). Також цей фільм відкрив покази фільмів з програми фестивалю в північних населених пунктах області. Зокрема, 20 грудня 2017 року в м. Подільську фільм було показано для учнів 9-11 класів ЗОШ №9. На перегляд фільму, який організували та провели працівники Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, зібралось більше 60 старшокласників та вчителів школи. Після показу, дітям розповіли, що Олег Сенцов – український режисер, активіст Євромайдану, кримчанин, який після анексії Криму Росією став активним противником окупації. Олега разом з активістом Олександром Кольченком затримали представники російських спецслужб в Криму у травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові. Після перегляду фільму, діти ділилися своїми враженнями та думками стосовно  незаконно засуджених українських політв’язнів в Росії. 23 грудня року показ фільму «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова» пройшов в Подільському професійному ліцеї. Після перегляду документальної стрічки, ліцеїстам розповіли про порушення з боку Росії міжнародного права, прав людини та щодо політично умотивованого ув’язнення українців.

Закрив програму заходів XIV Міжнародного мандрівного фестивалю документального кіно Docudays UA в місті Одесі показ фільму "Щоденник" української режисерки Олександри Чупріної та зустріч з режисеркою та оператором фільму. Після перегляду фільму відбулась  дискусія щодо проблем шкільної освіти в Україні та прав дітей, участь в якій прийняли більше 60 учасників - педагоги, батьки, студенти та старшокласники.  

В рамках правозахисної програми Мандрівного фестивалю було проведено низку дискусій з актуальних для міста і регіону проблем. 22 грудня в бібліотеці ім. Грушевського пройшло обговорення в форматі «круглого столу» на тему «Мова ворожнечі в місцевих ЗМІ: як виглядає і як протидіяти?». Захід проводився з метою презентації, залучення уваги і обговорення проблем використання в засобах масової інформації «мови ворожнечі». Увечері того ж дня, в бібліотеці ім. Грушевського, відбулась розмова з Борисом Херсонським (професором психології, поетом, перекладачем, кандидатом медичних наук) щодо медіа-грамотності в українському суспільстві. Розмову модерувала Світлана Бондар – медіа-критикиня, журналістка, головна редакторка он-лайн-видання «Оріnion». Також на зустрічі було представлено виставку плакатів «Довіряй, але перевіряй», яка розміщувалася в приміщенні бібліотеки ім. Грушевського з 22 грудня до кінця місяця. Зокрема, на 30-ти плакатах відвідувачі мали можливість побачити роботи українських художників та художниць з клубу ілюстраторів Pictoric, в яких розкрито теми цензури, пропаганди, свободи слова, фейкових новин, інформаційної війни, критичного аналізу медіа-повідомлень, зв’язку влади та медіа, соціальних мереж і суспільного телебачення. 

Цього року до кіно-програми Мандрівного Docudays UA входив фільм «Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек», який також був показаний і для одеського глядача. Історія стамбульських протестів – це не лише боротьба за культове, важливе для жителів місце. Ці протести порушують питання, яке в широкому розумінні можна назвати політичним: кому належить міський простір. З метою дослідити, як розвивається публічний простір в місті Одесі, і хто впливає на зміни, 24 грудня для одеситів було показано фільм «Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек», а також в колі активістів та активісток відбулось обговорення одеського контексту публічного міського простору.

Додаткова інформація:
Мета Мандрівного фестивалю: сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні. Фестиваль – неполітичний і некомерційний. Організатори: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Громадська організація «Південь», Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я», ГО «Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв». Партнери: Державне агентство України з питань кіно, Міжнародна мережа кінофестивалів з прав людини.

Організатор фестивалю в Одеській області: Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України". Партнери: Одеська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.С. Грушевського, незалежний інформаційний ресурс "ІзбірКом", Подільський та Арцизький місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, регіональне громадське телебачення "СКІФ".

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні.
 

Поділитися