12 вересня 2022 р. 10:20

В Одесі колишній міліціонер збирав для росії списки «потенційних цілей»

Фото: Одеська обласна прокуратура

(Фото: Одеська обласна прокуратура)

Співробітники Служби безпеки України затримали в Одесі за підозрою у державній зраді колишнього працівника міліції, який готував для рф списки «потенційних цілей» серед українських топпосадовців зі спецслужб і правоохоронців.

Як повідомили в СБУ, чоловіка звільнили з посади керівника кримінальної розвідки Управління боротьби з організованою злочинністю у 2014 році, після чого він переїхав до Одеси.

СБУ встановила, що у червні 2022 року, під час повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, колишнього правоохоронця завербували представники ворога. 

"Відтоді за вказівкою московських "кураторів" агент збирав розвідінформацію про Сили безпеки та оборони, відомості про суспільно-політичну ситуацію на півдні України. Для передачі даних в рф застосовував заздалегідь відпрацьований канал електронного зв’язку. Також ворожого агента цікавила закрита інформація про установчі дані посадовців і ветеранів МВС, результати розслідувань резонансних справ", - зазначили в СБУ. 

ФОТО: СБУ

До підривної діяльності зрадник намагався залучити декількох колишніх співробітників підрозділів Міністерства внутрішніх справ в  Одеської області.

"Зібрані відомості він передавав у москву своєму «зв’язковому» – кадровому співробітнику мвд рф Сєргєю Єрьоміну, діяльність якого координує фсб", - йдеться в повідомленні.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого правоохоронці виявили засоби зв’язку, які він використовував для комунікації з представниками рф.

 

ВІДЕО: СБУ

Раніше суд в Одесі засудив уродженця Одеської області до 15 років ув'язнення за участь у терористичній організації та державну зраду з конфіскацією майна.  

У серпні Служба безпеки України повідомила про затримання ймовірного агента спецслужб російської федерації, який збирав розвіддані про місця дислокації та переміщення підрозділів Збройних Сил України та Територіальної оборони, функціонування резервних аеродромів і військових полігонів на півдні Одеської області. 

Також у серпні військові контррозвідники спільно зі слідчими обласної поліції встановили, що одесит у телеграм-каналі активно створював публікації, в яких виправдовував збройну агресію рф проти України, розпочату в 2014 році, та окупацію її територій. 

Поділитися