09 березня 2022 р. 14:36

Захоплене російськими піратами судно "Сапфір" примусово ведуть в Севастополь

Захоплене російськими піратами судно "Сапфір" примусово ведуть в Севастополь

Капітану рятувального судна «Сапфір», який вирушив до острова Зміїний з гуманітарною місією та був захоплений росіянами, дали можливість зв’язатися з Адміністрацією морських портів України.

Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

За словами капітана, судно «Сапфір» транспортують в порт окупованого Севастополя, на борту перебувають «зелені чоловічки», які тримають екіпаж «під дулами». На судно прибув капітан окупантів, який взяв на себе функції командування.

Він також додав, що екіпаж судна живий, боцмана через загострення грижі було відправлено на берег для проведення операції.

Наразі ведуться переговори з приводу повернення "Сапфіру" під контроль України та до місця базування, направлені листи до міжнародних морських організацій щодо захоплення цивільного судна.

Дії російських окупантів кваліфікуються виключно як піратство та пряме порушення норм Міжнародного морського права та Міжнародних конвенцій безпеки мореплавства.

Прослухати переговори "Сапфіра" з Одесою можна тут.

27 лютого російські пірати захопили два українських судна із мирними екіпажами. Напередодні та сама група кораблів ВМС РФ захопила ПРС «Сапфір».

Частину екіпажу затопленого катеру «Слов’янськ» вдалося врятувати.

За фактом обстрілу цивільного судна «HELT» розпочато розслідування.

25 лютого російські окупанти двома снарядами вдарили у цивільне судно – танкер «MILLENNIAL SPIRIT» під прапором Молдови, що знаходилось за дванадцятимильною зоною в нейтральних водах Чорного моря, неподалік міста Южного Одеської області.

Раніше ВМСУ притопили флагман українського флоту "Гетьман Сагайдачний". Це сталося ще першого дня війни, 24 лютого. Корабель перед затопленням був небоєздатним, з демонтованою зброєю і стояв у порту Миколаїв на ремонті. 

Дивіться більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися