30 серпня 2022 р. 17:28

Суддя у справі "короля одеської контрабанди" взяв самовідвід

Фото: Українська правда, Вадим Альперін

(Фото: Українська правда, Вадим Альперін)

Один з членів суддівської колегії у справі про злочинну організацію одеського бізнесмена Вадима Альперіна, якого засоби масової інформації називають "королем одеської контрабанди", заявив про самовідвід.

Тепер для розгляду справи або автоматично оберуть нового суддю, або взагалі змінять склад колегії, повідомляє "Слово і Діло"

"30 серпня колегія суддів Вищого антикорупційного суду розглянула та задовольнила клопотання про самовідвід судді у справі щодо можливих порушень на одеській митниці. Йдеться про суддю з цієї ж колегії, який раніше, будучи слідчим суддею, розглядав клопотання та скарги на стадії досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні", – йдеться в повідомленні суду.

Раніше Вищий антикорупційний суд призначив на 30 серпня підготовче засідання у справі одеського бізнесмена Вадима Альперіна, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує в створенні та очоленні злочинної організації, яка займалася махінаціями на митниці.

У грудні минулого року Вищий антикорупційний суд продовжив до 24 лютого 2022 року строк дії обов'язків, покладених на бізнесмена Вадима Альперіна. 

Також Вищий антикорупційний суд продовжив до 7 листопада 2021 року дію обов'язків Олегу Себову, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційне бюро вважають «правою рукою» підозрюваного в організації махінацій на митниці бізнесмена Вадима Альперіна.

У червні того ж року ВАКС залишив заарештованими кошти двох приватних компаній, на які наклали арешт у межах кримінального провадження про зловживання на митниці, організовані одеським бізнесменом Вадимом Альперіним.

Вадим Альперін обвинувачується в масштабних порушеннях митного законодавства. У 2019 році про розшук цього бізнесмена оголошував особисто президент України Володимир Зеленський. 

Генеральна прокуратура України в липні 2018 року скерувала до суду справу бізнесмена-одесита Вадима Альперіна, який пропонував детективу Національного антикорупційного бюро України хабар в розмірі 800 тис. доларів США.

У травні того ж року НАБУ заявило про завершення досудового розслідування та відкрило матеріали справи.

У четвер, 30 листопада 2017 року, за клопотанням прокуратури бізнесменові, який намагався дати 800 тис. доларів США хабаря детективу Національного антикорупційного бюро України, було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 20 млн грн. Підозрюваного взяли під варту в залі суду до сплати визначеного судом розміру застави.

Поділитися