01 вересня 2022 р. 15:00

Суд дослідив відео, на якому слідчі знайшли вибухівку в квартирі одеського пропагандиста

Фото: Судовий репортер

(Фото: Судовий репортер)

Приморський суд продовжив слухати обвинувальний акт відносно редактора проросійського видання "Таймер" Юрія Ткачова, якого звинувачують у незаконному зберіганні боєприпасів та вибухівки.

На засіданні 31 серпня судді подивилися відео обшуку квартири обвинуваченого, повідомляє "Судовий репортер"

Зазначимо, що у червні суддя Приморського районного суду міста Одеси Ілля Лонський відклав засідання у справі редактора проросійського інтернет-видання "Таймер" Юрія Ткачова через неможливість дослідити докази.

Обшук у пропагандиста співробітники Служби безпеки України провели 19 березня. Він розпочався о сьомій ранку і тривав понад три години. Фіксувати його почали з моменту, коли двері квартири Юрія Ткачова вже були відкриті, фігурант стояв на порозі, а слідчі представилися та назвали підстави для обшуку. Поряд перебували двоє понятих, в одного на плечі була нашивка зі словом "Січ". 

"Правоохоронці та поняті зайшли у квартиру, почали оглядати коридор і сейф, де знайшли мисливський карабін. Ткачов показав дозвільні документи на зброю та журналістське посвідчення, після чого слідчі продовжили обшук. Наступним приміщенням стала кухня, де співробітники СБУ оглянули шухляди, декілька тумб та холодильник. На питання Ткачова, що саме вони шукають, правоохоронці відповіли — "якісь сепаратистські речі". Деякі полиці, які були підперті коробками та побутовими речами, слідчі відкривали наполовину або взагалі на третину", - описує дії на відео кореспондентка видання Ольга Івлєва.

Далі, за даними "Судового репортера", на відеозаписі учасники перейшли у ванну кімнату, де оглянули тумбу та невеликий кошик із брудною білизною під нею. Саме там один зі слідчих знайшов чорний пакет з якимись речами. На запитання що це, Ткачов покликав дружину, оскільки сам начебто не знав. Дружина також сказала, що вперше бачить цей пакет. 

"На камеру слідчий розкрив його та виявив тротилову шашку вагою 200 грамів, запал ручної гранати та корпус осколкової гранати. Ткачов одразу почав заперечувати свою причетність до цих предметів, запевняючи, що їх йому підкинули співробітники СБУ. Слідчий, не завершивши огляд у ванній кімнаті, попросив усіх покинути приміщення та поставив у дверях одного з правоохоронців, аби туди ніхто не зайшов, поки решта продовжує огляд квартири. Через деякий час у помешкання Ткачова з’явилися піротехніки, які підтвердили, що у пакеті тротил, корпус гранати Ф-1, запал та електродетонатор", - повідомляє видання.

На наступних відео правоохоронці, за даними ЗМІ, оглянули кімнати та коридор, передивляючись кожну шафу та шухляду. У коридорі вони знайшли коробки з патронами та сумку з будівельними окулярами, прапором із радянською символікою та мішенню, посіченою від пострілів. Під час обшуку слідчі декілька раз запитували Ткачова про його ставлення до подій, які наразі відбуваються в Україні. Останній чітких відповідей не давав, кажучи, що "їх не підтримує".

Після відтворення відео Юрій Ткачов пояснив деякі обставини. Він вважає, що вибухівку та боєприпаси йому підкинули ще до "офіційного" обшуку. Спочатку правоохоронці нібито почали ломитися у його квартиру, не показуючи документи, а далі вивели в коридор, кинули на підлогу та надягнули на голову футболку. Певний час у квартирі перебували тільки слідчі, бо "наполегливо" покинути її попросили й дружину Ткачова.

"Я хочу наголосити, що всього того, через що надалі буде суперечка, на відео немає. І щоб приховати певні обставини, вони навмисно розпочали зйомку пізніше. Вони сказали мені підвестися, зайти у квартиру і тоді вже почалася зйомка. Ключового моменту, який важливий у цій справі, немає і зроблено це співробітниками СБУ свідомо", - цитує кореспондентка Юрія Ткачова. 

Прокурор Сергій Пояцик

На запитання прокурора Сергія Пояцика про те, чи має він докази, що до моменту запису правоохоронці вже побували у його квартирі, останній заперечив. А на запитання судді, чи вказував він про ці обставини у протоколі обшуку, Юрій Ткачов також зазначив, що ні, не вказував. 

На наступному засіданні, яке відбудеться вже у жовтні, планується допит двох понятих. 

Одеський пропагандист Юрій Ткачов 8 червня, вийшов з-під варти під заставу. Юрій Ткачов до 2014 року очолював видання проросійської партії "Родіна" - "Таймер", але після майдану та втечі лідера партії Ігоря Маркова до росії, займався проросійською пропагандою та вів телеграм-канал з ворожими нарративами та зливами позицій Збройних сил України.

Поділитися