31 серпня 2022 р. 15:16

СБУ провела 50 обшуків по всій Україні, підозрюючи у хабарництві посадовців ДСНС

СБУ провела 50 обшуків по всій Україні, підозрюючи у хабарництві посадовців ДСНС

Служба безпеки України провела понад 50 синхронних обшуків по всій Україні, повідомивши про викриття посадовців Державної служби з надзвичайних ситуацій в отриманні хабарів за фіктивне погодження дозвільних документів з питань пожежної безпеки для громадських будівель і споруд. 

Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

Зокрема, там стверджують, що ліквідували масштабну корупційну схему в ДСНС. Злочинна діяльність полягала у системному отриманні незаконної винагороди (хабарів) від підприємців за погодження дозвільної документації. 

"Учасниками злочинної схеми є посадовці ДСНС України та керівники її регіональних підрозділів, серед яких управління у Дніпропетровській, Харківській, Житомирській, Кіровоградській, Рівненській, Львівській, Чернігівській, Волинській, Чернівецькій, Хмельницькій та Запорізькій областях, а також посадовці інших держустанов, які залучили до участі приватних осіб", - наголошують у СБУ.  

ВІДЕО: СБУ

Схема, за даними слідчих, полягала в тому, що посадовці ДСНС вимагали від керівників великих торгових центрів та компаній хабарі за прискорене погодження дозвільної документації, необхідної для ведення підприємницької діяльності. 

Натомість вони не перевіряли пожежну безпеку у великих торгових центрах, АЗС тощо.

Між тим частина з цих об'єктів виявилася нездатною забезпечити цивільний захист громадян у момент надзвичайних ситуацій, зокрема, під час ліквідації наслідків російських обстрілів. Таким чином, посадовці ставили під загрозу життя та здоров’я громадян України.

"Щомісячні «прибутки» зловмисників від організованої ними злочинної «схеми» становили понад 10 млн грн. За результатами обшуків співробітники СБУ здобули додаткові докази про діяльність злочинної групи. Зокрема, відомості про інших учасників та розподіл отриманої незаконної винагороди між ними", - зазначається в повідомленні. 

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили про підозру першим шести особам злочинної групи за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою);
  • ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). 

Раніше поліцейські та прокурори Чорноморської окружної прокуратури повідомили про підозру та взяли під варту 75-річного мешканця Одеси, якого підозрюють у наданні хабаря слідчому одного з районних відділів поліції в Одеській області.

Також прокурори Одеської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно головного державного інспектора одного з управлінь Одеської митниці за фактом вимагання та одержання 2,6 тисяч доларів США неправомірної вигоди.

На початку серпня прокурори Одеської обласної прокуратури повідомили про підозру двом посадовцям одного з управлінь Одеської регіональної філії  Акціонерного товариства "Укрзалізниця" за фактом одержання неправомірної вигоди. 

Поділитися