03 серпня 2022 р. 14:26

Одеський суд відправив у СІЗО громадянина рф, який закликав приєднуватися до росії

Одеський суд відправив у СІЗО громадянина рф, який закликав приєднуватися до росії

Приморський суд Одеси обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для чоловіка, який в соціальних мережах виправдовував російську агресію, закликав вбивати полонених українців.

Як зазначається в ухвалі суду, чоловіка підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією майна або без такої.

Слідство повідомляє, що з початку агресії росії чоловік у різних telegram-каналах розповсюджував проросійські заклики. 

"Використовуючи нікнейм, у telegram-каналі підозрюваний здійснював публічні заклики та розповсюдження матеріалів із закликами до умисних дій, вчинених з метою зміни меж території України та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України шляхом опублікування, а саме: в обговоренні під публікацією «В Херсонской области завершила боевое слаживание Одесская бригада в ближайшее время начнется наступление на николаевском и одесском направлениях» розмістив коментар від з наступним текстом: «Одесса была и есть русским городом! Вставай и присоединяйся к Российской Федерации!».

У telegram-каналі «Вежливые люди Z СВО НОВОСТИ» в обговоренні теми, розмістив коментар з наступним текстом: «Кончать их там же, да и делов!»" (про українських полонених - ред.), - йдеться в ухвалі суду.

Підозрюваний та його захисник в судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання слідчого, оскільки ризики не доведені, підозрюваний повідомив, що можливо його мобільний телефон було зламано та під його профілем був не він. Пояснив, що інкримінований йому злочин він не вчиняв.

Втім при застосуванні запобіжного заходу слідчий суддя врахував, що підозрюваний є громадянином російської федерації, окупаційні війська якої ведуть бойові дії з ЗСУ на відстані 100 км від м. Одеси, що також обґрунтовує наявність ризику переховування підозрюваного від органу досудового розслідування та суду.

Раніше Служба безпеки України повідомила про підозру уродженцю Одещини, обвинуваченому в участі у терористичній організації, ще й у державній зраді.

Також Приморський районний суд Одеси у липні засудив до 15 років позбавлення волі із конфіскацією усього наявного майна громадянина, за участь у терористичній організації. А у червні цей ж суд визнав мешканця Біляївського району винними у сприянні діяльності терористичної організації та незаконному поводженні з вогнепальною зброєю і вибуховими речовинами та засудив до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Усіляким колаборантам суди також виносять вироки, наприклад, все той ж Приморський визнав винною уродженку Березівки у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, діях, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади та у виправдовуванні російської агресії та засудив на три роки.

Поділитися