25 жовтня 2022 р. 19:59

Одесита судять за передачу українських позицій російському військовому

Фото: Судовий репортер

(Фото: Судовий репортер)

31-річного жителя Одеси Івана Лупу обвинувачують в державній зраді, зокрема в передачі ворогу даних про позиції ЗСУ та переміщення військової техніки на Одещині.

Про це повідомляє Судовий репортер.

Сам фігурант провину не визнає, а адвокат запевняє, що Лупу виконував накази окупантів під погрозами.

Іван Лупу працює екскаваторником в одній із місцевих приватних компаній. Чоловіка затримали влітку за підозрою у державній зраді. За версією слідства, з травня по червень він взаємодіяв із російськими спецслужбами: передавав інформацію про переміщення техніки та позиції ЗСУ, розголошував геодані різних об’єктів. 

За даними прокурорки Ірини Купріної, Лупу мав проросійські погляди й підтримував дії окупантів після повномасштабного вторгнення, тому погодився на співпрацю з окупантами та почав виконувати вказівки, які надходили від незнайомця з рф. 

Незнайомцем, який зв’язався із Лупу, виявився співробітник розвідувальної служби та чинний підполковник рф Олег Іванов із позивним «Турист», котрий на той час перебував на окупованих територіях Херсонщини та Миколаївщини — у селах Чорнобаївка, Геройське, Раденськ, Луч та Покровка.

Фото: Судовий репортер

За даними мобільних операторів, з початку повномасштабної війни Іван Лупу багато пересувався Одеською областю. Також через мобільний телефон активно досліджував південну частину країни завдяки програмі Google maps, зокрема Миколаївську та Херсонську області. 

Під час обшуку у квартирі фігуранта вилучили телефон та ноутбук, на яких є листування з «Туристом».  Крім того, правоохоронці виявили боєприпаси: корпус гранати РГД-5, запал, тротилову шашку вагою 300 грамів та електродетонатор. Також у квартирі Лупу знайшлися залишки наркотиків — амфетаміну та канабісу, але оскільки речовин було у малій кількості (менше 0,4 грама), то розпочинати відповідне кримінальне провадження правоохоронці не стали. 

А тому в обвинувальному акті щодо Лупу йдеться про два злочини — державна зрада та незаконне зберігання боєприпасів. 

Адвокат Микола Ворсуляк запевняє, що росіяни погрожували Лупу розправою над його родиною, усі дані, які він надсилав окупантам були фейкові, а боєприпаси нібито підкинули.

Наразі обвинувачений утримується у СІЗО, а суд досліджує докази. Наступне засідання заплановане у листопаді.

суд визнав колишнього депутата Одеської обласної ради Вадима Савенка винним у створенні та участі в терористичній групі та засудив його на 15 років ув'язнення.

Раніше суд визнав мешканця Одеської області винним в участі у терористичній організації й призначив йому покарання у вигляді 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

А також судді Приморського районного суд Одеси визнали винним російського агента на прізвисько "Професор" у державній зраді та засудили його до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурорами Одеської обласної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду засуджено одесита за створення терористичної групи та організацію придбання бойових припасів. 

Поділитися