05 жовтня 2022 р. 18:24

Народному депутату України повідомили про підозру у державній зраді

Фото з відкритих джерел: Ренат Кузьмін

(Фото з відкритих джерел: Ренат Кузьмін)

Виконуючий обов'язки Генерального прокурора України повідомив про підозру у державній зраді народному депутату України Ренату Кузьміну.

Як повідомили у пресслужбі ДБР, у межах досудового розслідування правоохоронці встановили, що депутат напередодні та після початку повномасштабного вторгнення рф розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні.

Зокрема, починаючи з березня 2021 року та навіть після повномасштабного вторгнення росії до України Ренат Кузьмін озвучував у своїх виступах, повідомленнях у соціальних мережах та на власному сайті інформацію, яка мала пропагандистський характер. Їх метою було формування у суспільстві антиукраїнського настрою та інформаційного впливу для шкоди суверенітету, територіальній цілісності, недоторканості та безпеці держави.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада) за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років з конфіскацією майна.

Наразі встановлюється місце знаходження Рената Кузьміна, зокрема проведено понад 10 одночасних обшуків за місцями його можливого перебування.

Ренат Кузьмін - український юрист і політик, народний депутат дев'ятого скликання від партії ОПЗЖ. Державний радник юстиції 1 класу, державний службовець 1 рангу. Був заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України (з 4 жовтня 2013 року до 2014 року), першим заступником Генерального прокурора України (2010–2013 роки).

Раніше працівники Державного бюро розслідувань завершили спецрозслідування стосовно капітана І рангу, який командував єдиним українським підводним човном "Запоріжжя" і здав його окупантам у 2014 році. 

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру у державній зраді колишньому командиру протичовнового корвету «Луцьк», який у 2014 році після окупації росією Автономної республіки Крим перейшов на службу до загарбників.

Співробітники Служби безпеки України затримали в Одесі за підозрою у державній зраді колишнього працівника міліції, який готував для рф списки «потенційних цілей» серед українських топпосадовців зі спецслужб і правоохоронців. 

Поділитися