06 жовтня 2022 р. 19:00

Голові Нацбанку України принесли на роботу підозру в участі у схемі розкрадання 206 мільйонів

Фото: Вікіпедія

(Фото: Вікіпедія)

Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України повідомили голові Національного банку України Кирилові Шевченку про підозру у співучасті в розкраданні коштів державного банку. Повідомлення про підозру йому принесли у Нацбанк тому, що наразі місце знаходження його невідоме.

Верховна Рада України звільнила Кирила Шевченка з посади "за власним бажанням" 263 голосами, а сам він пояснив свою заяву про звільнення "питаннями, пов'язаними зі здоров'ям". 

У прокуратурі наголосили, що оборудки, в яких його підозрюють, не стосуються періоду перебування Кирила Шевченка на посаді голови Нацбанку. Справа в тому, що з 28 травня 2015 року по 15 липня 2020 року Кирило Шевченко обіймав посаду голови правління "Укргазбанк".

Саме тоді, за версією слідства, він та ще чотири посадовці державного АБ "Укргазбанк", організували схему, яка призвела до збитків в сумі понад 206 мільйонів гривень. 

"Встановлено, що керівництво банку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використали її для розкрадання грошових коштів. З цією метою службові особи банку забезпечили укладення фіктивних договорів із фізичними та юридичними особами, які нібито будучи "агентами" банку залучили до нього великих клієнтів. За такі "агентські послуги" банк щомісячно незаконно виплачував "винагороду" цим особам", - йдеться в повідомленні.

Зокрема окрім нього підозрюють людей які упродовж 2014-2019 років обіймали посади: 

  • двох заступників голови правління.
  • директора департаменту по роботі з корпоративними віп-клієнтами.
  • заступника директора департаменту по роботі з корпоративними віп-клієнтами.

Слідством встановлено, що впродовж 2014 - 2019 років за цією схемою 52 фіктивним агентам безпідставно перераховано грошові кошти державного банку в сумі понад 206 млн гривень. 

Інфографіка: НАБУ 

Зазначимо, що Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід адвокатці, яку викрили на підбурюванні до надання 1 тисячі 700 доларів США неправомірної вигоди судді Одеського апеляційного суду. 

Працівники Служби безпеки України затримали заступника начальника Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції України за підозрою у систематичному вимаганні хабарів.

Поліцейські Одеси затримали лікаря одного з медичних закладів Одеси за підозрою у вимаганні та отриманні грошей від пацієнта за операцію, які оплачує держава.

Поділитися