04 жовтня 2021 р. 20:14

В Одесі засудили на п'ять років агента ФСБ

В Одесі засудили на п'ять років агента ФСБ

Приморський районний суд Одеси засудив на п'ять років позбавлення волі 54-річного уродженця Татарбунарів, якого визнали винним у  державній зраді, участі у терористичній організації, а також у незаконному поводженні зі зброєю, боєприпасами та вибухівкою. 

Як йдеться у вироку суду,  керуючись мотивом неприйняття діючої влади України, він погодився на сприяння різними методами терористичній організації «ДНР» і почав вчиняти дії, направлені на збір необхідної інформації різного характеру. З цією метою, засуджений налагодив розгалужену мережу джерел здобуття необхідної інформації на території України серед колишніх та діючих військовослужбовців, незадоволених з різних причин службою і чинною владою. При цьому зловмисник використовував різні методи для схиляння осіб на співпрацю із ним - при особистих зустрічах та через засоби мобільного зв`язку, месенджери.

Реалізуючи свій злочинний умисел, він за допомогою мобільного мессенджеру «Telegram» протягом 2016-2020 років передавав співробітнику «МДБ ДНР» зібрану з різних джерел інформацію, таким чином сприяючи злочинній діяльності терористичної організації «ДНР».

Зокрема встановлено, що навесні 2019 року співробітники «МДБ ДНР» серед іншого поставили засудженому конкретне завдання щодо збору інформації стосовно військовослужбовців військової частини А-1594 (в м. Очаків Миколаївської області), військовослужбовців Сил спеціальних операцій ЗС України (в зоні проведення Операції об`єднаних сил), а також дислокації окремих підрозділів ССО ЗСУ в зоні проведення ООС. За результатами виконання отриманих завдань, з метою дотримання заходів конспірації, він звітував шляхом застосування інтернет-месенджеру «Telegram» в аудіодзвінках та повідомленнях.

Окрім того, протягом перебування «на зв`язку» у співробітника «МДБ ДНР» ОСОБА 1, уродженець Татарбунар неодноразово збирав та передавав йому інформацію щодо військовослужбовців ССО, Десантно-штурмових військ ЗС України, які перебувають із бойовими завданнями в зоні ООС - їх установчі дані, номери операторів мобільного зв`язку, посади, особові справи та місця дислокації їх підрозділів, в тому числі, про високопосадовців Генерального штабу ЗС України, проведення навчань та використання ракетних комплексів типу «Нептун» та «Вільха» тощо.

Нагадаємо, Донецька обласна прокуратура заочно повідомила про підозру 43-річному мешканцю Одеси у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та участі у терористичній організації.

Кіберфахівці Служби безпеки України викрили рекламну агенцію, яка займалася розробкою інформаційних кампаній для терористичних організацій «Л/ДНР» та окупаційної влади Криму. Деякі матеріали були виготовлені з метою дестабілізації ситуації в низці регіонів, зокрема, на Одещині. 

Приморський районний суд почав розглядати справу одеситки Марини Ульянової, яка у 2014 році була учасницею "Антимайдану" та подій на Куликовому полі.

На першому підготовчому засіданні адвокатка Марини Ульянової Ганна Дубровська заявила, що слухати справу без її клієнтки неможливо, оскільки "вона не ознайомлена з обвинувальним актом та матеріалами кримінальної справи".

У червні 2021 року Приморський районний суд задовольнив клопотання слідчого Служби безпеки України про здійснення спеціального досудового розслідування щодо жінки, яка добровільно вступила до лав терористичної організації «ДНР».

Поділитися