29 березня 2021 р. 21:53

У справі про бунт в одеській колонії допитали потерпілих

У справі про бунт в одеській колонії допитали потерпілих

У Малиновському суді продовжують слухати справу про бунт в одеській колонії №51.

Суд допитав чотирьох потерпілих - бійців групи швидкого реагування, повідомляє Українська Служба Інформації.

На питання прокурора і адвокатів відповідали брати Сергій і Юрій Скорини, Сергій Блях і Аркадій Сура. У травні 2019 року всі вони служили в групі швидкого реагування Снігурівської колонії в Миколаївській області: Сергій Скорина очолював групу, а все решта служили молодшими інспекторами. У день бунту їх направили до Одеси - проводити обшуки і навчання в 51-й колонії. Але до обшуків справа не дійшла: група не встигла зайти в житлову зону колонії, коли почався бунт.

За словами потерпілих, заворушення спалахнули після того, як з житлової зони вивели кількох в'язнів. Хто, куди і навіщо їх виводив - бійці не знають. Один з ув'язнених щось крикнув, після чого з-за воріт житлової зони полетіло каміння і палиці, а самі ворота почали розхитувати зсередини. Пізніше бійці розступилися, щоб пропустити пожежну машину. Після того, як вона в'їхала в зону, ворота остаточно зламали, і між ув'язненими і бійцями зав'язалася бійка. Аркадія Суру вдарили дерев'яною деталлю двері, Сергій Блях отримав трубою по голові. Кілька ударів по голові отримав Юрій Скорин, а у командира групи вихопили щит і кийок, а також вдарили по голові шматком огорожі.

Всі бійці стверджують, що під час заворушень не бачили, хто їх б'є. Тільки Сергій Скорина в ході досудового засідання впізнав на відеозапису чоловіка, що бив його шматком огорожі.

Відзначимо, що двоє потерпілих до суду не прийшли. Артем Харчук не зміг приїхати до Одеси через особисті обставини, а Дмитро Томащук звільнився з роботи і змінив номер мобільного, тож прокурори не змогли його сповістити.

Нагадаємо, в грудні минулого року колегія суддів Малиновського районного суду Одеси продовжила запобіжний захід для обвинувачених у справі бунту в міській колонії.

30 листопада засідання в черговий раз перенесли, тому що захворіли одразу троє потерпілих, у одного з них підтверджений COVID-19, також захворів адвокат.

Раніше Малиновський районний суд переніс засідання у справі про заворушення в 51-й колонії через те, що в будівлю привезли не сімох обвинувачених, а шістьох.

У травні минулого року незадоволені умовами утримання ув'язнені підняли бунт. Під час подій постраждали співробітники пенітенціарної установи. Також заколотники підпалили службовий автомобіль і адміністративну будівлю чергової частини колонії.

Після бунту Міністерство юстиції України вирішило розформувати «Південну виправну колонію загального режиму №51». П'ятьох ув'язнених, яких адміністрація установи вважає ініціаторами бунту, вивезли з колонії одними з перших. Останніх в'язнів вивезли з колонії в липні, після чого її законсервували.

Одеська місцева прокуратура №2 виявила порушення порядку надання в оренду приміщень, розташованих на території ГУ «Південна виправна колонія №51» в Одесі.

Поділитися