17 червня 2021 р. 13:13

Суддя з Чорноморська не побачив злочину у закликах «звільнити Київ від шароварників»

Суддя з Чорноморська не побачив злочину у закликах «звільнити Київ від шароварників»

Іллічівський міський суд визнав співробітницю «Чорноморсктеплоенерго» винною у виготовленні, поширенні комуністичної, нацистської символіки та пропаганді комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та засудив її до одного року умовно.

Як йдеться у вироку суду, слідство наполягало, що 27 лютого 2019 року, маючи умисел на розповсюдження матеріалів із закликами до захоплення державної влади, усвідомлюючи злочинність своїх дій, авторизувавшись у соціальній Інтернет-мережі «Одноклассники»  розмістила на так званій «Стрічці» репост публікацій наступного змісту: «Не знаю кто этот мужик, но Хорошо  сказал: - Если в Киеве - матери городов Русских запрещают русский язык, значит мать оккупирована! Пора освобождать Мать городов русских от поганых шароварников».

Слідчі вважали, що у цьому дописі містяться публічні заклики до захоплення державної влади, а саме заклики до насильницького усунення від повноважень та визволення держави від діючої на момент створення тексту державної влади України. 

Втім, судді виправдали її у зв`язку із недоведеністю, що в діянні обвинуваченої є склад кримінального правопорушення, і виправдали.

Ще одне звинувачення було пов'язано з розміщенням репоста в «Однокласниках» плакатів і вітальних листівок. Як встановило слідство, обвинувачена розміщувала листівки з радянською символікою 29 жовтня 2018 року (річниця створення ВЛКСМ), 7 листопада 2018 року та 7 листопада 2019 року, 3 грудня 2018 року (день невідомого солдата в РФ), 3 грудня 2019 року, 31 грудня 2019 року та 2 січня 2020 року (з приводу річниці утворення СРСР). Також вона репостила картинки з груп «Закохані в Росію», «Хто ми?», «Росіяни за Донбас!», «Ми - з СРСР», «Антимайдан» з п'ятикутними зірками, серпом, молотом, червоним прапором і гербом СРСР. На думку експерта, всі вони не є творами мистецтва і художньої цінності не мають.

Саме це стало причиною засудження її на умовний термін.

Нагадаємо, Приморський районний суд Одеси дозволив Службі безпеки України здійснення спеціального досудового розслідування щодо засновника та голови політичної партії «Родина» Ігоря Маркова, який переховується в Російській Федерації.

Суворовський районний суд визнав одесита винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та засудив до позбавлення волі на строк 3 роки без конфіскації майна, проте замінив йому реальний термін на випробувальний. 

У вересні 2020 року антиукраїнську діяльність двох сепаратистських інтернет-агітаторів блокували кіберфахівці Служби безпеки України у Полтаві та Одесі. 

В червні того ж року обласна прокуратура повідомила про підозру 30-річному мешканцю Овідіопольського району у скоєнні злочину проти основ національної безпеки держави. 

У травні Служба безпеки України розпочала кримінальні провадження стосовно 16 агітаторів, що діяли за завданням російської сторони. 

У квітні Служба безпеки України заявила, що попередила спробу представників проросійського руху «Куликове поле» організувати 2 травня в Одесі низку провокаційних акцій у роковини трагічних подій 2014 року.

Поділитися