13 жовтня 2021 р. 20:14

Прокурори скерували в суд справу першого заступника керівника порту «Південний»

Прокурори скерували в суд справу першого заступника керівника порту «Південний»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила досудове розслідування та відкрила матеріали у справі щодо заволодіння коштами підприємства «Морський торговельний порт "Південний"» у сумі 60 мільйонів гривень.

Як повідомили у пресслужбі САП, слідством встановлено, що один із чинних керівників ДП «МТП "Південний"» разом із колишнім заступником директора цього ж держпідприємства та керівником приватної компанії впродовж 2017-2018 років організували схему, яка полягала у закупівлі товарів у підконтрольних організованій групі товариств за завищеною вартістю, внаслідок чого держпідприємству завдано збитків на суму 47,5 млн гривень.

Посадовці діяли у змові і залучили для реалізації своїх планів ще низку осіб - директорів та працівників приватних компаній.  Ця схема дозволяла їм повністю контролювати весь процес закупівлі — від формування потреби у закупівлі і складання тендерної документації до контролю за конкурентним середовищем, — аби у підсумку забезпечити перемогу в торгах компаніям, підконтрольним організаторам схеми.

В ході досудового розслідування встановлено проведення 29 таких тендерів. У подальшому, в ході досудового розслідування, встановлено нові факти корупції на підприємстві. У 2017-2019 роках перший заступник директора ДП «МТП "Південний"» спільно з колишнім заступником цього ж держпідприємства, залучивши інших осіб, організували закупівлю тепловозів для потреб держпідприємства.

Перемогу у тендері забезпечили підконтрольній організованій групі компанії. Попри те, що тепловози були несправні і не належали продавцю, як того вимагали умови тендеру та договору, держпідприємство сплатило за них приватній компанії аванс у понад 13 млн гривень. 

Як наслідок, державному підприємству завдано збитків ще на 13 млн грн, а загальна сума збитків держпідприємству сягає понад 60 млн грн.

На сьогодні матеріали справи відкрито підозрюваним, серед яких один із заступників директора ДП «МТП "Південний"»; колишній заступник директора ДП «МТП "Південний"»; колишні та чинні директори приватних компаній та дві співробітниці приватних фірм, та їхнім захисникам.

Дії вищевказаних осіб кваліфіковані за ознаками злочину,  передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, ч.2 ст 364 КК України.

В квітні 2019 року Кабінет міністрів України перейменував порт «Южний» і відтоді він офіційно називається «Південний». 

Поділитися