21 серпня 2021 р. 13:32

Одеський суд дозволив поліції не розслідувати кримінальну справу про вбивство Василя Стуса

Одеський суд дозволив поліції не розслідувати кримінальну справу про вбивство Василя Стуса

Малиновський районний суд Одеси відмовився задовольняти скаргу жителя міста на дії місцевих поліцейських, які не почали кримінальне провадження за його заявою щодо смерті українського поета Василя Стуса.

Відповідна ухвала опублікована у реєстрі судових рішень.

На думку одесита, Стус став жертвою умисного вбивства, яке було скоєно за вказівкою КДБ УРСР. 

Заявник вказав, що виконавцями цього злочину є колишній київський суддя Петро Фещенко, нардеп Віктор Медведчук, свідок Сірик і прокурор Аржанов. На думку заявника, результатом їх змови став незаконний вирок за статтею 62 КК УРСР і статті 70 КК СРСР (антирадянська агітація і пропаганда). 2 жовтня 1980 року Стуса засудили до десяти років таборів і п'ять років заслання.

4 вересня 1985 поет помер під час голодування, яке він оголосив в таборі.

Позивач вважає, що Стус став жертвою злочину, передбаченого частиною 2 статті 90 КК УРСР (в редакції 1960 року) - «замовне вбивство, вчинене групою осіб».

Однак співробітники Малиновського відділу поліції Одеси не внесли цю заяву до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЕРДР) і не почали кримінальне провадження. Заявник звернувся зі скаргою до суду, але і тут отримав відмову.

Як випливає з рішення слідчого судді Ірини Поліщук, реєстрації в ЄРДР підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті з них, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення. Такими даними є фактичне існування доказів, що підтверджують реальність конкретної події злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину). Якщо у заявах чи повідомленнях таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, які повинні бути обов`язково внесені до ЄРДР.

Тож, згідно з ухвалою в заяві таких даних зазначено не було, не наведено формальних ознак кримінального правопорушення, яке заявник вважає вчиненим.

Зазначимо, що термін оскарження рішення судді Поліщук закінчується у цю неділю, а чи подав одесит апеляцію – невідомо.

Нагадаємо, одеський канал перевіряли через ретрансляцію програм медіа Козака-Медведчука. Національна рада з питань телебачення та радіомовлення отримала відповідний лист від СБУ.

12 травня близько 20 представників організації «Братство» влаштували акцію протесту біля стін бізнес-центру «Пресмаш» в Одесі, де базується телеканал «Академія». Вони вимагали закрити телеканал, який пов'язаний з Дмитром Голубовим - помічником нардепа Віктора Медведчука.

Поділитися