05 квітня 2021 р. 19:14

На Одещині СБУ викрила черепашниковий кар'єр майже на мільйон доларів

На Одещині СБУ викрила черепашниковий кар'єр майже на мільйон доларів

Служба безпеки України викрила на Одещині нелегальний кар’єр, в якому промислово видобувався камінь-вапняк, що завдало держави екологічних збитків на понад 25 мільйонів гривень.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що ділки проводили видобуток корисних копалин загальнодержавного значення шахтним методом. Усе це - без отримання відповідної дозвільної документації. Зловмисники реалізовували нелегально видобутий камінь місцевим приватним фірмам без сплати податків. Незаконний видобуток здійснювався з грубим порушенням законодавства з питань праці та охорони праці, що могло призвести до надзвичайних ситуацій.

У ході слідчих дій на території кар’єру правоохоронці виявили підготовлену до реалізації продукцію на суму понад 500 тис. грн. Також вилучено обладнання для видобування і транспортування каміння.

За попередніми оцінками фахівців, обсяги завданої шкоди навколишньому середовищу внаслідок діяльності нелегального кар’єра нанесла збитків на суму понад 25 мільйонів гривень.

Нагадаємо, в листопаді прокурори Роздільнянської місцевої прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно підприємця, підозрюваного у незаконному видобуванні корисних копалин загальнодержавного значення. Про це повідомили у пресслужбі прокуратури.  

У лютому лише три обласні державні адміністрації повністю виконали розпорядження прем'єр-міністра та надали інформацію про факти імовірного незаконного видобування корисних копалин у регіонах. 

Повну інформацію надали Тернопільська, Харківська та Чернівецька облдержадміністрації. Сім областей взагалі нічого не подали, решта 15 областей надали інформацію частково або повністю відсутню інформацію щодо координат цих об’єктів. 

Нагадаємо також, що Служба безпеки України в Одеській області блокувала видобуток корисних копалин в промислових масштабах в Біляївському районі.

За висновком експертів, попередня сума завданих державі збитків від незаконної розробки надр становить понад 50 мільйонів гривень.

Поділитися