09 лютого 2021 р. 21:38

У справі з відчуженням землі Таїровського інституту завершився термін давності

У справі з відчуженням землі Таїровського інституту завершився термін давності

Вищий антикорупційний суд звільнив від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням термінів давності трьох із шести обвинувачених у межах кримінального провадження про зловживання службовців низки установ з відчуженням землі Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова.

Про це йдеться в ухвалі суду.

Обвинувачені директор державного підприємства «Дослідне господарство ім. Таїрова» Національного наукового центру Інститут Таїрова Національної академії аграрних наук Петро Подолян, Олексій Яковенко та Михайло Жидков подали клопотання про звільнення їх від відповідальності у зв'язку із закінченням строку давності.

Судді встановили, що строки давності у справі закінчилися ще 22 листопада 2020 року, оскільки ст. 364 Кримінального кодексу України є тяжким злочином. Тому вони звільнили від відповідальності лише цих трьох осіб. Інших обвинувачених, а саме директора Інституту Таїрова В'ячеслава Власова, Олексія Стадника та Сергія Баркара будуть судити у загальному порядку.

За версією слідства, Подолян, Власов та інші зловживали службовим становищем. У результаті їхніх дій було відчужено низку земельних ділянок із державної власності загальною площею 10,7 га. Цю землю потім поділили на 140 ділянок і передали у приватну власність для ведення садівництва третім особам. Таким чином, державі було завдано збитків на 20,9 млн грн.

В березні прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективи Національного антикорупційного бюро завершили досудове розслідування у справі про обвинувачення директора та заступника директора по виробництву Інституту ім. Таїрова, колишніх посадових осіб Овідіопольської районної державної адміністрації, начальника відділу Держкомзему в Овідіопольському районі Одеської області та директора «Дослідного господарства ім. Таїрова» у протиправному виведенні із державної власності та заволодінні 9,82 га особливо цінних земель Інституту ім. Таїрова.

Нагадаємо, в грудні минулого року Вищий антикорупційний суд скасував арешт чотирнадцяти земельних ділянок, на які його накладали у межах кримінального провадження про зловживання службовців низки установ з відчуженням землі Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є. Таїрова.

Поділитися