20 квітня 2020 р. 09:58

ЗМІ заявили про можливу причетність одеської поліції до нападу на Стерненка

ЗМІ заявили про можливу причетність одеської поліції до нападу на Стерненка

На Сергія Стерненка, лідера ГО "Небайдужі", який раніше очолював одеський осередок "Правого Сектора", було здійснено декілька нападів. Під час одного з них на місці події помітили автівку, яка належала тодішньому раднику голови ГУ НП в Одеській області Руслану Форостяку.

Про це повідомляє виданням "Слідство.інфо".

У 2018 році Сергію Стерненку вистрелили у шию. Активіст зміг затримати нападника. Проте з'ясувалося, що у нападника був спільник, який втік на автівці з місця події. Про це "Слідство.Інфо" дізналося з протоколу допиту свідка, який отримало в своє розпорядження від власних джерел. Покази цієї людини є одними з ключових, оскільки Mercedes-Benz, на який він звернув увагу, офіційно належить родині тодішнього співробітника одеської поліції. 

Сам Стерненко у коментарі виданню заявив, що не бачив цієї машини в момент нападу. З його слів, він сфокусувався на том, щоб піймати стрілка: "Я біжу от за ним, а мені стає дуже зле, я розумію, що можу не добігти, і думаю: "ні, я собі не пробачу, якщо він втече від мене, поліція його не буде шукати". 

Покази свідка, які отримали журналісти, Стерненко коментувати не став, посилаючись на таємницю досудового слідства. 

Свідок, який у момент скоєння злочину був у приміщенні квартири, спочатку почув крики"Тримай убивцю!". Він виглянув у вікно і побачив три людини, які вибігали з арки. Як згодом з'ясувалося, двоє з них були нападник та Стерненко, який його наздоганяв, а третій чоловік, за показами моряка-свідка невдовзі після криків залишив двір і побіг до припаркованої неподалік машини.

"На проїжджій частині вздовж тротуару навпроти моїх вікон був припаркований автомобіль марки Mercedes-Benz Е серії, темно синього кольору номерний знак 555-73 ОТ". За словами свідка, чоловік сів за кермо і поїхав. Ситуація насторожила моряка, відтак — він вирішив сфотографувати машину. Та незабаром він помітив її вдруге. Авто проїжджало поруч з місцем злочину вже в момент затримання стрілка, коли приїхала поліція. З його слів, водій зупинився і ходив неподалік: "Цей чоловік звернув мою увагу на себе тим, що постійно озирався навкруги". 

Автівка на місці злочину у 2018 році. Фото: Слідство.Інфо

Пізніше свідок детально описав його зовнішність і навіть під протокол вказав на цю особу серед тих, які йому на розпізнавання представить слідство. Цю людину звати Костянтин Карбенюк. На той момент він був тренером спортивного єдиноборства в одному з клубів Одеси. Та значно цікавішою є інформація про людину, яка володіє автомобілем.


Протокол допиту свідка у провадженні щодо нападу на одеського активіста/Документ: Слідство.Інфо

За даними, які видання отримали одразу від декількох джерел в правоохоронних органах, цей Mercedes-Benz належить родині тодішнього радника голови поліції в Одеській області Руслана Форостяка. 

Сам Форостяк у коментарях виданню заявив, що автівку, яка колись належала його дружині, давно продав. За його словами, ще тоді, після нападу на Стерненка, він давав свідчення поліцейським та СБУ.

Руслан Форостяк, який на момент нападу на Стерненка був радником начальника ГУ НП Одещини

"Та машина була продана, я вже не пам’ятаю, чи в 15-му, чи в 16-му році хлопцю, який… ну. Але я її, звісно, з обліку не знімав, тому що він не до кінця зі мною розрахувався, тому домовленість була така — як він розрахується, то я переоформлю. До цього дня він толком не розрахувався. Там щось заборгував. Тому його особа встановлена, з ним також слідчі дії проводилися", — сказав Форостяк журналістам, наголосивши, що це "просто випадковість".

"Слідство.Інфо" також опублікувало фотографії, на яких зафіксовано, що автівка, про яку йдеться, у 2019 році була припаркована неподалік управління Національної поліції в Одеській області.

Автомобіль, знятий біля будівлі ГУ НП в Одеській області у 2019 році. Фото: Слідство.Інфо

Форостяк не зміг пояснити це, припустивши лише, що Карбенюк міг приїздити туди у своїх справах, оскільки фігурував в одному з кримінальних провадження, яке вела поліція. 

На запитання журналіста, чи пояснив Карбенюк свою присутність на місці злочину, Форостяк відповів: "Він (Карбенюк,  - Ред.) сказав, що це якась маячня". 

Хоча видання і мало номер телефона Карбенюка, проте зв'язатися з ним не змогло, оскільки його телефон був вимкнений.

Нагадаємо, того ж року на Стерненка був скоєний ще один напад, внаслідок якого один із нападників був вбитий. Розслідування цієї та інших справ щодо нападу на Сергія Стерненка було передане до СБУ, бо в ГПУ підозрювали зв'язок між нападниками та одеською поліцією.

Генпрорурорка Ірина Венедіктова заявила, що не має сумніву у тому, що Сергію Стерненко оголосять підозру через смерть одного із нападників. 

Поділитися