02 червня 2020 р. 22:16

Вищий антикорупційний суд залишив за ґратами шахраїв з управління СБУ Одещини

Вищий антикорупційний суд залишив за ґратами шахраїв з управління СБУ Одещини

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду, розглянувши апеляційні скарги прокурора САП та сторони захисту, ухвалила рішення, котрим працівників Служби безпеки України, які займали керівні посади відділу захисту національної державності Управління СБУ в Одеській області, визнано винними у замаху на шахрайство, вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах.

Як повідомили у пресслужбі Спеціалізованої антикоррупційної прокуратури, суд апеляційної інстанції залишив без змін призначене Одеським судом покарання, а саме - п'ять років позбавлення волі з конфіскацією майна.

У САП нагадали подробиці справи. У листопаді – грудні 2015 року підполковник Служби безпеки України в Одеській області, діючи умисно, за попередньою змовою групою осіб з заступником начальника головного відділу захисту національної державності Управління СБУ вимагав грошові кошти від єпископа – вікарія Одеської єпархії Української православної Церкви Московського патріархату, намісника Свято-Іверського чоловічого Одеського монастиря.

Так, за 70 тисяч доларів США працівники СБУ «обіцяли» не вживати заходів до ініціювання кримінального переслідування священнослужителя, а також знищити компрометуючу його інформацію.

Зловмисників затримали одразу після отримання ними частини обумовлених коштів, а саме 50 тисяч доларів США.

15 грудня 2017 року Київський районний суд  Одеси за результатами судового розгляду визнав вказаних осіб винними в шахрайстві та призначив покарання у вигляді п'ять років позбавлення волі, з конфіскацією всього майна, що належить їм на праві приватної власності в дохід держави.

Разом з тим, органами досудового розслідування, а також прокурором під час судового розгляду було пред’явлено та підтримане в повному обсязі обвинувачення вказаних осіб за України в прийнятті пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Тому, не погоджуючись з вказаним рішенням суду в частині кваліфікації діяння, прокурор САП оскаржив його в суді апеляційної інстанції.

Апеляційна палата ВАКС не задовольнила апеляцію прокурора, проте вирок Київського райсуду Одеси залишила майже без змін, виключивши лише посилання на протокол пред’явлення особи для впізнання як доказ.

Нагадаємо, справа під умовною назвою «Намісник чоловічого монастиря» стала відомою після публікації Національним антикорупційним бюро у 2017 році реєстру справ, переданих до суду. Зареєстрована вона була 10 грудня 2015 по факту одержання неправомірної вигоди у сумі 70 тисяч доларів за невжиття заходів до ініціювання кримінального переслідування.

Поділитися