28 червня 2020 р. 13:51

Родичі загиблих у «Вікторії» дітей подали до суду на прокуратуру та поліцію Одещини

Родичі загиблих у «Вікторії» дітей подали до суду на прокуратуру та поліцію Одещини

Родичі загиблих внаслідок пожежі в таборі «Вікторія» дітей подали до суду на прокуратуру та поліцію Одещини через неефективне розслідування.

Про це стало відомо Слідство.Інфо з позовної заяви від 15 червня поточного року, яку спрямували до суду.

У позовній заяві родичі вимагають відшкодувати їм моральну та майнову шкоду на загальну суму майже 18,7 мільйона гривень. На думку позивачів, слідство досі не встановило офіційної причини виникнення пожежі. «Тобто, вже майже три роки від дня трагедії, а основна обставина, яка впливає на решту розслідування, можливість притягнення до відповідальності винних осіб - відсутня», - ідеться в документі.

Як зазначають у позові, в межах цієї справи 2017 року було проведено дві експертизи, які причини пожежі не виявили. Утім, третя експертиза, ініційована батьком однієї з загиблих дівчат, вказала на причину — залишений без нагляду кип’ятильник. Цю експертизу 2019 року провів Незалежний інститут судових експертиз (НІСЕ) разом із міжнародними експертами. Крім того, експерти знайшли на згарищі рештки кісток — зокрема, частину щелепи, яка належить загиблій Софії Мазур.

Також у позові йдеться, що поліція та прокуратура намагалися перешкодити проведенню експертизи НІСЕ. «Експертам не надавався доступ до матеріалів кримінального провадження, речових доказів, без яких проведення експертизи було неможливим. Доступ було надано лише після окремої ухвали слідчого судді та розголосу ситуації, яка склалася у ЗМІ», — зазначають у позовній заяві.

Крім того, на думку родичів загиблих, після отримання висновків третьої експертизи слідчі та прокурори мали підстави продовжувати досудове розслідування й повідомити про підозри кільком людям, зокрема, службовцям Одеської міської ради. Утім, як ідеться у позові, не зробили цього.

Внаслідок пожежі в одному з дерев’яних корпусів дитячого табору «Вікторія» у вересні 2017 року загинули троє дітей.

18 лютого поточного року суд по справі щодо пожежі в таборі «Вікторія» призначив нову експертизу, яка має надати відповідь на головне питання: що є причиною загоряння дитячого закладу. Експертизу проведуть у Харкові.

На цьому ж засіданні Київський районний суд змінив запобіжний захід колишньому директору табору Петросу Саркісяну на нічний домашній арешт.

 

Поділитися