03 вересня 2023 р. 21:32

Фонд гарантування вкладів продовжив спроби продати електростанції доньки "Сбербанка" в Кілії

Фото: Вікіпедія

(Фото: Вікіпедія)

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вчергове повідомив про виставлення на аукціон втретє прав вимоги за трьома угодами про відкриття кредитних ліній в Одеській області та Миколаївській області. 

Про це йдеться в системі Прозорро. Продажі.

Новий аукціон запланований на 7 вересня зі стартовою ціною 3 мільярди 415 мільйонів одну тисячу гривень.

У забезпечення виконання зобов'язань за кредитними договорами оформлено дві електростанції на сонячних батареях в Одеській та Миколаївській областях з супутнім виробничим обладнанням. 

В Одеській області електростанції знаходяться у Кілії.

Торги тричі мали відбутися за "англійською"  моделлю аукціону 10 та 17 квітня, причому вдруге зі зниженою стартовою ціною на 325 мільйонів 575 тисяч гривень.

Втретє та вчетверте стартову ціну також знижували. Так під час аукціону, який планувався на 24 квітня вона становила 2 мільярди 604 мільйони 600 тисяч, а на четвертий аукціон лот виставляли зі стартовою ціною - 2 мільярди 279 мільйонів 25 тисяч.

Згодом змінили формат аукціону на гібридний голландський, під час якого початкова вартість лота покроково знижується, аж поки хтось з учасників не зупинить зниження. Далі відбувається етап закритих цінових пропозицій: інші учасники можуть запропонувати ціну, вищу зафіксованої. Переможцем стає той, хто запропонував найбільшу суму. Однак той учасник, який зупинив зниження на першому етапі, має право останнього ходу й може перебити максимальну ціну суперника на третьому етапі.

Аукціон розпочинається навіть без учасників, адже є можливість приєднатися вже після старту. Застосовується для продажу активів, ринкову вартість яких важко визначити: прострочені кредити, майно банків-банкрутів або в разі неуспішних англійських аукціонів тощо.

Зазначимо, що 22 квітня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб провів аукціон з продажу прав вимоги за договором про відкриття кредитної лінії на дві електростанції в Болградському районі.

Переможцем визнали товариство з обмеженою відповідальністю "Аванте Фінанс", яке запропонувало за лот 336 мільйонів 581 тисячу 832 гривні. 

У склад лота входила генеруюча електростанція на сонячних батареях, яка складається з комплексу будівель та споруд. А також виробниче обладнання сонячної електростанції, в кількості 142 тисячі 225 одиниць, в тому числі система моніторингу та контролю, суматори, автоматизовані системи комерційного обліку електроенергії фотогальванічні елементи та інше.

Кирило Бойко

Поділитися