10 лютого 2024 р. 12:56

У Нацпарку на Одещині впровадили карантин через пташиний грип

Фото: Нижньодністровський нацпарк

(Фото: Нижньодністровський нацпарк)

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія оголосила територію Нижньодністровського національного природного парку небезпечною через грип птиці та ввела там карантинні обмеження.

Як повідомили у пресслужбі Націпарку, відповідне рішення було ухвалене на засіданні Білгород-Дністровської військової адміністрації.

Попередньо відбувалися такі події : протягом останніх днів ставалися випадки загибелі лебедів на водоймах Нижнього Дністра. Мертві пташині тіла знаходили на Дністровському лимані, Білому озері, Саф'янах, каналі у районі дитячого пляжу міста Біляївки.

Працівники парку звернулися до спеціалістів Одеської регіональної державної лабораторії Держслужби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, які відібрали чотири трупи лебедів й у результаті досліджень виявили РНК вірусу грипу (типу А, субтипу Н5).

Тож з 9 лютого в парку впровадили карантин.

Також визначили буферну зону, територію радіусом три кілометри від небезпечного пункту та зону спостереження радіусом 10 кілометрів, в яку входять населені пункти: Маяки, Надлиманське, Біляївка.

На території Нижньодністровського НПП будуть проводитися систематичні обстеження різноманітними службами та необхідні ветеринарно-санітарні заходи.

Екологи зазначають, що важливо у цей період не допускати контактів свійської птиці з дикою, знаходження і напування з водоймищ.

Тим часом директор департаменту освіти та науки Одеської ОВА Олександр Лончак прокоментував ситуацію щодо переходу Одеської області на дистанційне навчання, або можливе запровадження карантину через хворобу дітей.

Станом на 5 лютого на Одещині закрили на карантин 58 шкіл у 27 громадах. Найбільше з них – у Саф'янівській громаді Ізмаїльського району – 16 загальноосвітніх закладів середньої освіти, а найменше в Роздільнянському районі – по одній школі у двох громадах. За умови зростання рівня захворюваності серед школярів, навчальним закладам все ж таки рекомендують перейти на дистанційний режим роботи.

Кирило Бойко

Поділитися