08 серпня 2023 р. 18:51

Екологи з'ясували причину загибелі риби у каналі в Ізмаїльському районі

Канал "Желявський" Фото: Держекоінспекція

(Канал "Желявський" Фото: Держекоінспекція)

Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу повідомила, що з'ясувала причини загибелі риби на каналі "Желявський", що з'єднує озера Катлабух з річкою Дунай в Ізмаїльському районі Одеської області.

Про це повідомили у пресслужбі інспекції. 

Там наголосили, що спільно з представниками Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області обстежили канал, після того, як 4 серпня з'явилися повідомлення про велику кількість мертвої риби в ньому й виявили значні скупчення мертвого карася, поодинокі екземпляри судака, верховодки, щуки, плітки.

Для проведення лабораторних досліджень спеціалісти відібрали проби води й за результатами їх досліджень встановили перевищення по завислим речовинам в 1,5 раза. Натомість вміст кисню виявився менше норми в 6,7 раза. Також екологи встановили наявність сірководню - 116 міліграмів на дециметр кубічний.

"Таким чином, можна зробити висновок, що виявлений факт задухи риби пов'язаний з підвищенням температури води, коли пришвидшуються процеси розпаду органічних та хімічних речовин у водному середовищі. Ці процеси можуть спричинити підвищення хімічних сполук, що призводить до зниження вмісту розчиненого кисню у воді та сприяє виникненню явища задухи риби", - наголосили в Держекоінспекції.

Раніше Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу виявила пересихання правої сторони Хаджибейського лиману в Одеській області. 

Інспекція створила комісію з представників Дачненської сільської громади, Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації, Басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор'я та річок нижнього Дунаю та разом із залученими спеціалістами провела попередню зустріч з мешканцями села Болгарка й обстежила територію, яка зазнала пересихання. 

Кирилл Бойко

Поділитися