05 серпня 2020 р. 16:22

Дві ОТГ в Одеській області реалізували минулого року 13 проєктів бюджету участі

Дві ОТГ в Одеській області реалізували минулого року 13 проєктів бюджету участі

Дві об'єднані територіальні громади Одеської області, які фінансували минулого року проекти бюджету участі, реалізували 13 з них на загальну сумму 975 тисяч гривень.

Про це йдеться у звіті Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe щодо напрямків, на які найчастіше спрямовуються кошти бюджету участі в ОТГ, а також практик реалізації проєктів бюджету участі в громадах різних областей України.

В Одеській області це Балтська та Біляївська ОТГ. Більшість проєктів  на загальну суму 417,6 тис. грн стосуються благоустрою, доріг та тротуарів – три проєкти на загальну суму 297,7 тис. грн, така ж кількість проєктів, що стосуються молодіжної політики на загальну суму 60 тис. грн,  та два освітніх проєкти на суму 200 тис. грн. 

За результатами опрацювання даних наданих ОТГ, встановлено, що у 2019 році практика застосування бюджету участі не була надто поширеною серед об’єднаних територіальних громад. Так, у 2019 році лише в 112 об’єднаних громад (із 810 ОТГ) реалізовувались проєкти бюджету участі (або в 13,8% громад). Загальний обсяг видатків, спрямований на реалізацію проєктів бюджету участі по 112 ОТГ
склав 84,6 млн грн, що становить в загальному 0,2% сукупного обсягу видатків цих громад у 2019 році (загальний та спеціальний фонд) або 0,5% від обсягу доходів загального фонду (без урахування трансфертів з державного бюджету). В цілому, у 2019 році за рахунок бюджету участі було реалізовано 617 проєкти.

Бюджет участі (або громадський бюджет) – це засіб залучення громадян до процесу прийняття рішень щодо розподілу бюджетних коштів на реалізацію пріоритетних та важливих для населення проєктів і програм, що носить вигляд проєктних пропозицій.

Це частина коштів місцевого бюджету, яка використовується за напрямками, визначеними жителями громади, відповідно до встановлених органами місцевого самоврядування пріоритетів чи критеріїв.

Нагадаємо, Красносільська сільська об'єднана територіальна громада планувала минулого року впровадити бюджет участі, до якого мали максимально залучати жителів ОТГ.

У лютому 2019 року Одеська обласна організація «Комітету виборців України» провела чотири одноденних семінари для представників органів місцевого самоврядування ОТГ Одеської області. Семінари відбулися на базі Красносільської, Біляївської, Шабівської і Знам'янської ОТГ Одеської області, а їх результати продемонстрували підвищення знань учасників з тематики практичного застосування інструментів електронної демократії.

Ці та інші заходи були підготовлені Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки швейцарсько-української програми «Електронне урядування для підзвітності влади та участі суспільства» (EGAP), яка спрямована на використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, що допомагають удосконалити якість управління, поліпшують взаємодію влади і громадян та сприяють соціальним інноваціям в Україні.

Поділитися