25 січня 2020 р. 10:23

Болградська міськрада просить уряд сприяти створенню громади в межах району

Болградська міськрада просить уряд сприяти створенню громади в межах району

Болградська міська рада підтримала звернення до президента України, Кабінету міністрів, Верховної Ради України, голови Одеській обласній державній адміністрації про сприяння у створенні об'єднаної територіальної громади у межах Болградського району з центром у Болграді. 

У Зверненні висуваються вимоги про необхідність зберегти територіальну цілісність Болградського району, забезпечити розвиток кожного села і міста Болград, об'єднавши їх в одну громаду з центром в місті Болград.

Більш того, пропонується при розробці законодавчої бази передбачити можливість створення Болградського округу з приєднанням до його складу сіл сусідніх районів з компактним проживанням болгар і гагаузів.

Одеській обласній державній адміністрації рекомендовано при прийнятті рішення особливу увагу звернути на проблеми Болградського району та направити до Кабінету міністрів пропозицію зі створення однієї громади з центром в місті Болград, а Міністерству з розвитку громад і територій врахувати думки жителів району і прийняти рішення відповідно до їх побажань.

Проте на нараді в Одеській обласній адміністрації не розглядали варіантів створення такої громади.

Більш того на нараді, що передувала сесії, де вирішили звернутись до уряду, стався скандал, бо голови сільрад висловилися проти. Зокрема, про свою позицію заявили сільські голови Городнього та Василівки, які планують стати центрами майбутніх ОТГ. Підтримали колег керівники з Олександрівки, Дмитрівки, Кубі, Оксамитне, Калчева.    

Нагадаємо, Міністерство розвитку громад та територій України розглянуло перспективний план розвитку громад Одеської області та вирішило, що більшість планів об'єднання потребує доопрацювання.

Раніше Болградська міська рада заявила про намір провести 7 лютого громадські слухання щодо обговорення питання про об'єднання міста з низкою сіл.

Раніше обласна державна адміністрація завершила розробку змін в проект перспективного плану формування територій громад Одеської області, який охоплює 100% території області.

У той же час перспективний план формування територій громад Одеської області, що презентувала ОДА передбачав створення однієї громади в межах Болградського району та змусив глав сільрад зібратися на нараду в райдержадміністрації.

Поділитися