20 січня 2020 р. 19:21

Асоціація ОТГ виступає проти "укрупнення" чинних об'єднаних громад і обіцяє протести

Асоціація ОТГ виступає проти "укрупнення" чинних об'єднаних громад і обіцяє протести

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» звернулася із відкритим листом до прем’єр-міністра України  Олексія Гончарука,  міністра розвитку громад та територій України Альони Бабак та голів обласних державних адміністрацій.

Зокрема, у зверненні йдеться про те, що "низка обласних державних адміністрацій безпідставно та нехтуючи чинним законодавством і  позицією мешканців об’єднаних територіальних громад, примусово приєднують вже успішно функціонуючі ОТГ до інших, часом навіть не об’єднаних громад".

При цьому, на думку представників асоціації, підставами для примусового приєднання вже існуючих об’єднаних громад можуть бути лише невідповідні показники спроможності, що визначені в чинному законодавстві (нерозривність та географічна цілісність території громади; на території  громади проживає не менш як 250 дітей шкільного і 100 дітей дошкільного віку).

"Вважаємо недопустимим також приєднання існуючих ОТГ до міст обласного значення (без згоди громад) лише на підставі аргументу – створення можливостей розвитку цих міст. Міста обласного значення впродовж останніх 18 років мали переваги в розвитку перед сільськими громадами, а протягом останніх 5 років процесу децентралізації і об’єднання громад стояли осторонь. Але надалі можливості розвитку забезпечуватимуть механізми міжмуніципального співробітництва, державно-приватного партнерства та інші", - сказано в листі.

На дуку асоціації ОТГ, громади не повинні бути примусово приєднані до інших (лише за їх згодою), і вони "готові до рішучих протестів з метою захисту свого законного права на існування та самостійного забезпечення життєдіяльності".

Нагадаємо, Міністерство розвитку громад та територій України розглянуло перспективний план розвитку громад Одеської області та вирішило, що більшість планів об'єднання потребує доопрацювання.

Поділитися