27 березня 2024 р. 09:02

"Миколаїв - місто героїв": вийшла третя частина фільму про оборону міста

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

Днями вийшла третя частина документального фільму про оборону Миколаєва.

24 березня 2022 року Президент України присвоїв Миколаєву відзнаку "Місто-герой України»". До другої річниці присвоєння гідного звання команда телеканалу "МАРТ" презентував фінальну частину трилогії "Миколаїв — місто Героїв".

У цьому фільмі ми разом згадаємо, завдяки кому Фортеця Півдня здобула відзнаку та назавжди змінила уявлення світу про Миколаїв.

Цей фільм — наша подяка рідному місту та його захисникам за міцність, незламність та стійкість, - розповідають творці фільму.

У фільмі йдеться про перші евакуації жителів з міста, роботу комунальників та рятувальників на місцях обстрілів і про те, завдяки чому російські окупанти не змогли ні оточити Миколаїв, ні наблизитись упритул до нього.

Уперше фільм презентували на початку березня. У фільмі особливий акцент зроблено на самих миколаївцях – простих містянах, які робили коктейлі Молотова, приносили покришки на вулиці та всіма силами допомагали військовим та владі зберегти рідне місто.

Також у Миколаєві проходить фотовиставка про внутрішньо переміщених українців під назвою "(Не)помітні історії". 

Фотопроєкт розповідає історії дев'яти людей, які пережили полон, депортацію, зазнали сексуального насильства, зумовленого війною, чи були змушені залишити свої домівки на тимчасово окупованих територіях.

Нещодавно у Миколаївському художньому академічному драматичному театрі відбулася вистава трагіфарс-концерт "Оркестр". На сцені показують історію про оркестр, який виступає на естраді після Другої світової війни.

Ще пройшла вистава  "Люби-мене-не-кинь" волонтерського театру-студії "В.Ти.К". На сцені розгорталась історія української жінки-квіткарки, яка через російсько-українську війну опинилась у Франції.

Анна Бальчінос

Поділитися