12 липня 2023 р. 15:18

В Одесі зібрали майже 90 тисяч для волонтерів завдяки джаз-концерту пам'яті Юрія Кузнецова

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

Джазовий вечір пам'яті до ювілею одеського музиканта, композитора, викладача Юрія Кузнецова, якому 11 липня мало б виповнитися 70 років, відбувся в Одесі. 

Джазом в культурному центрі Union насолоджувалася й кореспондентка Інтента. 

У вечері взяли участь Вадим Бессараб, Анастасія Букіна, Олексій Пєтухов, Андрій Показ, Олег Субботін, Ганна Ткач, Борис Барський, Володимир Комаров, Сільветта Атауліна.

"Зі смертю Юри, мені здається, не просто утворився вакуум у джаз-музиці, а в цілому для багатьох музик як я згасло, на деякий час, сяйво джазу на сцені. Зараз ми прийшли на ювілей до друга. Ми безмежно сумуємо за його втратою, але разом з цим ми безмежно вдячні тому світлу, яке він залишив. Я гадаю, він не просто передав нам музику, а навчив нас імпровізувати, жити музикою на сцені", - зазначила співачка Анастасія Букіна.

Завдяки концерту зібрали 89 тисяч 280 гривень, які вирішили передати волонтерському фонду "корпорація монстрів".

Юрій Кузнєцов - український джазовий піаніст, віртуозний імпровізатор-мультиінструменталіст, композитор і педагог, засновник та артдиректор міжнародного джазового фестивалю "Джаз-карнавал в Одесі", президент "Клубу Високої Музики", заслужений діяч мистецтв України.

Грав твори в спектрі від класичного до експериментального та авангардного джазу, володар спеціального призу Пола Маккартні на міжнародному конкурсі Yesterday в Естонії.

1980 року став одним із засновників естрадно-джазового відділення Одеського музичного училища ім. К. Ф. Данькевича. Того ж року став учасником першого професійного джазового тріо Одеської філармонії.

Автор музики до театральних спектаклів "Venus" та "Моцарт і Сальєрі", кінострічок "Запах осені", "Грішник", "Таксі-блюз" (спільно з Володимиром Чекасіним, Гран-прі Каннського кінофестивалю), "Impression" (Гран-прі Міжнародного кінофестивалю Пост-Монтре).

Брав активну участь в озвученні світових шедеврів німого кіно: "Арсенал" (реж. Олександр Довженко, 1929), "Нічний візник" (реж. Георгій Тасін, 1928), "Пристрасті Жанни д'Арк" (реж. Карл Теодор Дреєр, 1928).

Помер 2 травня 2016 року внаслідок онкологічної хвороби.

Кирилл Бойко

Поділитися