15 серпня 2023 р. 09:59

Мінкульт підрахував кількість пам'яток культури, пошкоджених в Одесі нещодавньою атакою росії

Фото: Мінкульт

(Фото: Мінкульт)

Внаслідок ракетної атаки росії у ніч на 14 серпня 2023 року були пошкоджені близько 10 кварталів історичної забудови в Центральному історичному ареалі Одеси.

Як повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України, руйнувань в Одесі зазнали близько 30 пам'яток культурної спадщини (в основному вибите скло віконних прорізів, руйнація внутрішніх та зовнішніх оздоблень, понівечені віконні рами). 

Серед них - пам'ятки архітектури: гуртожиток Одеського коледжу мистецтв імені Данькевича, музей української книги Одеської універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Грушевського та п'ять навчальних корпусів педагогічного університету імені Ушинського.

Також пошкодження отримали виробничі будівлі Одеського національного академічного театру опери та балету.

У результаті проведеного огляду технічного стану об'єкта Комісія з обстеження встановила, що на цеглових конструкціях, біля вікон внаслідок російського обстрілу виникли тріщини та відстало зовнішнє тинькувальне оздоблення фасаду. У деяких приміщеннях вибуховою хвилею вибило скло та пошкоджено віконні рами. При цьому бетонні та опорні елементи будівлі - без значних руйнувань.

Комісія склала відповідний акт про пошкодження об'єкта і направила необхідні документи у Національну поліцію. Наразі готуються документи про відкриття кримінального провадження та внесенню відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Зазначимо, що Інтент також зробив світлини понівеченої росіянами Одеси.

Кирилл Бойко

Поділитися