05 липня 2023 р. 17:11

Мінкульт назвав руйнування будинку Гавсевича в Одесі злочином проти культурної спадщини

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

Міністерство культури та інформаційної політики України назвало руйнування пам'ятки архітектури, розташованої біля одеського парку Шевченка, де раніше розміщувався міський пологовий будинок №6 "злочином проти культурної спадщини".

Відповідна заява міститься на сайті МКІП.

За даними міністерства, пам'ятка культурної спадщини місцевого значення, споруджена у 1903 році, знаходиться на території центрального історичного ареалу та в межах буферної зони історичного центру Одеси, визначених номінаційним досьє.

Юридичною особою-власником будівлі не виконувався охоронний договір, укладений у 2018 році з Департаментом культури Одеської ОВА. Власником  довгий час не вживалися заходи з належного утримання пам'ятки та проведення її ремонту, у зв'язку з чим Одеською міською радою в межах повноважень у березні 2021 року були застосовані фінансові санкції до власника.

У серпні 2021 року власник розробив науково-проєктну документацію, погодив її та отримав дозвіл на проведення протиаварійних робіт на пам’ятці від Департаменту культури Одеської ОВА.

В січня 2023 року частина конструкцій зазначеної будівлі обвалилася, після чого власник відкоригував науково-проєктну документацію, погодив її та 9 червня 2023 року отримав новий дозвіл від Департаменту культури Одеської ОВА на проведення протиаварійних робіт.

"Минулого тижня власник розпочав на обʼєкті так звані протиаварійні роботи, які не відповідають погодженій науково-проєктні документації. Фактично це — знищення пам'ятки. Станом на зараз власнику надійшло розпорядження Департаменту культури Одеської ОВА терміново припинити будь-які роботи на об’єкті та надати пояснення щодо проведення робіт, які не відповідають погодженій науково-проєктній документації", - наголосили в міністерстві.

В міністерстві наголосили, що на підставі наданих матеріалів Департамент культури Одеської ОВА вживати заходи реагування відповідно до чинного законодавства.

За результатами візуальних обстежень структурні підрозділи Одеської міської ради скерували відповідне звернення до правоохоронних органів.

Прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо знесення пам'ятки архітектури, розташованої біля одеського парку Шевченка, де раніше розміщувався міський пологовий будинок №6.

Кирилл Бойко

Поділитися