24 березня 2024 р. 16:34

Агітував за референдум та катував цивільних: оголошено вирок помічнику гауляйтера Каховки

Микола Степанов. Фото: соцмережі

(Микола Степанов. Фото: соцмережі)

Суддя Івано-Франківського міського суду заочно визнав винним 21-річного Миколу Степанова з Каховки у пособництві державі-агресору. Його засуджено на 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це стало відомо з вироку суду.

Згідно з вироком, що Степанов у квітні 2022 року умисно, без фізичного примусу добровільно погодився стати помічником голови окупаційної адміністрації Каховки Павла Філіпчука. Згодом він увійшов до складу однієї з виборчих дільниць з проведення незаконного референдуму ворога у вересні 2022 року. Та знімався у пропагандистських сюжетах, зокрема для агенції ТАСС.   

Степанов в пропагандистському сюжеті. Фото: стоп кадр з відео

Популяризував ідеї військових формувань держави-агресора й спільно з Філіпчуком брав активну участь у проведенні у м. Каховка параду «Бессмертный полк».

Також, Степанов брав участь у викраденні, побитті місцевого жителя та вимаганні коштів, пограбуванні квартири, привласнення автомобільного транспорту. 

За словами свідків, Микола Степанов разом зі своїм знайомим і військовими РФ викрали мешканця Каховки, тримали його на підвалі, били й катували, а потім викрали у нього і його батьків автомобілі, пограбували їхні квартири та додатково вимагали декілька тисяч доларів США викупу, щоб залишити хлопця в живих.

За сприяння окупаційній владі, пособництво державі-агресору 25.01.2023 нагороджено подякою за підписом президента російської федерації.

За вироком судді Івано-Франківського міського суду, Миколу Степанова з Каховки засуджено на 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування на строк п`ятнадцять років з конфіскацією всього належного йому майна.

Раніше повідомлялось, що Теплодарський міський суд Одеської області заочно засудив на 15 років позбавлення волі мешканця Голої Пристані Сергія Бузукіна та його колегу-поліцейського Артура Норченко.

Також йшлося про те, що підозрюється житель Херсона, який закликав брати участь у псевдореферендумі та приєднуватись до складу рф. 

Олеся Ланцман

Поділитися