02 травня 2024 р. 15:32

Оновлено! Комунальні підприємства Миколаєва проводять закупівлі без аукціонів: це дає можливість для корупції

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

Антикорупційний прорив, який торік пообіцяв міжнародним донорам мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, керівники підрозділів та комунальних підприємств проігнорували.

Про це повідомляє кореспондент Nikcenter.

Попри ефектні обіцянки, більшість закупівель ремонтних робіт, як і раніше, проводиться без використання електронної системи, тобто без відкритих конкурсів.

У серпні 2023 року Олександр Сєнкевич підписав розпорядження №155 "Про оприлюднення додаткових документів в машинозчитувальному форматі при закупівлі робіт та послуг".

Цим документом усі виконавчі органи, комунальні підприємства, установи, заклади та організації Миколаївської міськради були зобов’язані публікувати кошториси на послуги з капітальних та поточних ремонтів у машиночитному форматі.

Розпорядження отримало в медіа гучну назву "антикорупційний прорив", адже вартість будівельних матеріалів складає значну частину витрат у ремонтних підрядах. Ця інформація часто не оприлюднюється розпорядниками бюджетних коштів, що залишає простір для завищення цін поза увагою громадськості.

Nikcenter проаналізував закупівлі капітального та поточного ремонту, проведені підлеглими міськраді розпорядниками від вересня 2023 до 15 квітня 2024 року. Бралися до уваги закупівлі вартістю понад 10 тисяч гривень. За цей час комунальні підприємства, підрозділи виконкому та установи провели 678 закупівель на загальну суму близько 582,7 мільйона гривень.

Абсолютну більшість підрядів з ремонту – 515 із 678 – роздали без використання електронної системи. Більш ніж за пів року було укладено 235 таких договорів без використання Prozorro. 

Загалом комунальні підприємства міста уклали договори без оприлюднення кошторисів на загальну суму у 64,4 мільйона гривень.

Одна із "засекречених" закупівель проведена самим виконкомом Миколаївської міськради. Закупівля послуг поточного ремонту електромереж у будівлі виконавчого комітету вартістю 129 тис. грн у лютому цьогоріч грудні відбулася без використання електронної системи, взагалі без оприлюднення кошторису і навіть тексту договору.

Департамент енергетики та енергозбереження (директор –  Дмитро Лазарєв) уклав угоду на капремонт будівлі дитсадка №95 вартістю 1,6 млн грн із ТОВ "Злата Буд-М". Закупівля проведена без тендеру, а кошториси не було оприлюднено. 

Комунальне підприємство "Миколаївводоканал" (директор – Борис Дуденко) на підставі відкритих торгів віддало підряд вартістю 12,2 млн грн своєму постійному партнеру ТОВ "Укрспецоборудование". Кошториси реконструкції колектору по вул. Потьомкінській також залишилися прихованими.  

Найбільший засекречений, всупереч обіцянкам міського голови, контракт видало КП "Миколаївоблтеплоенерго" (директор – Микола Логвінов). Без використання електронної системи підприємство залучило до ремонту тепломережі по вул. Озерна за 13,4 млн грн ТОВ "Авангард Буд Проєкт". Цікаво, що ця київська фірма згадується в одній з кримінальних справ фірм скандально відомого бізнесмена Араїка Амірханяна

Лідирує у хіт-параді "непослуху" чиновників миколаївської мерії скромне комунальне підприємство "Захист", яке провело 36 закупівель поточного ремонту найпростіших укриттів, переважно у житлових будинках. Загальна вартість закупівель – близько 6 мільйонів. 

Важко зрозуміти, як громадськість чи журналісти перевірятимуть ефективність використання бюджетних коштів, якщо ціни закупівлі приховуються розпорядниками. Тим більше, що жодних заходів до порушників вимог "тотальної прозорості" миколаївська мерія не вживає.

Анна Бальчінос

Поділитися