05 липня 2023 р. 14:47

Очільник Служби відновлення Миколаївщини відмовився розкривати деякі деталі тендеру

Фото ілюстративне: Економічна правда

(Фото ілюстративне: Економічна правда)

Очільник Служби відновлення Миколаївщини відмовився показувати ціну асфальту у тендері на 435 мільйонів.

Про це повідомляє видання "Наші гроші" з посиланням на Центр протидії корупції.

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Миколаївській області провела закупівлю робіт по реконструкції траси Н-24 вартістю 435 млн грн. Однак замовник не оприлюднив кошторисні ціни будівельних матеріалів та відмовився їх надавати навіть на запит Центру протидії корупції.

За даними Prozorro, угода на реконструкцію ділянки траси Н-24 Благовіщенське – Миколаїв (через м. Вознесенськ) на ділянці км 141+743 – км 142+048 була укладена 1 червня з ТОВ "Ростдорстрой".

В угоді з підрядником було лише посилання на моніторингові ціни ДП "ДерждорНДІ" у Миколаївській області станом на лютий. Мова про додаток до угоди – перелік основних матеріальних ресурсів.


Фото: Наші гроші

Ці дані не є тими цінами, з урахуванням яких було визначено очікувану вартість дорожніх робіт. Відтак Центр протидії корупції направив до Миколаївської служби запит з проханням надати локальні кошториси і підсумкову відомість ресурсів.

У відповідь керівник миколаївської Служби відновлення Олександр Антощук прислав листа (Миколаїв відповідь ЦПК), у якому відмовився надати дані про ціни будматеріалів з інвесторського кошторису, оскільки на його думку "кошторисна частина проектної документації, підсумкові відомості ресурсів (загальна та до локальних кошторисів) не є безпосередньо тими документами, які визначають використання бюджетних коштів…".


Фото: Наші гроші

Також Антощук повідомив, що проектна документація по об’єкту, на який планують витратити 435 млн грн коштів платників податків з державного бюджету, "підпадає під захист авторського права та право Служби на її використання обмежено підрядниками…".


Фото: Наші гроші

Видпння "Наші гроші" наполягає на тому, що замовник порушує вимоги Методики ціноутворення дорожніх робіт, яку прийняли торік за ініціативи міністра Олександра Кубракова. Методика передбачає обов’язкове оприлюднення технічної специфікації з переліком і цінами матеріалів, що мають використовуватися для реконструкції. Таким чином, замовник уникає контролю за ефективним та оптимальним використанням бюджетних коштів, а також створює умови для можливих зловживань та корупції.

Для порівняння видання привело Харківський випадок. Одночасно з миколаївцями свій тендер на ремонт шляхопроводу по трасі М-03 вартістю 301 млн грн провела Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області. В контракті з "Мостобудівельним загоном №112", який було укладено 30 травня, також не було кошторисної частини. Відтак "Центр протидії корупції" звернувся і до харків’ян з аналогічним запитом.

На відміну від миколаївської служби харків’яни одразу надали на запит необхідні документи. І виявилось, що по найресурснішому товару у кошторисі ціна абсолютно ринкова.

На щебенево-мастиковий асфальтобетон ЩМА-20 припадає понад 11% усього кошторису – 34 млн грн. Його кошторисна ціна заявлена 6 035 грн/т. У свою чергу моніторинг "ДерждорНДІ" показує, що у Харківській області в травні цей вид асфальту декларували в середньому по 7 896 грн/т. Тобто по цьому товару маємо значну економію грошей.

Інтент звернувся за коментарем до Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Миколаївській області. Відповідь від організації надамо читачам.

Відомо також, що на Миколаївщині відбудували ще один міст

Так, у Галицинівській громаді Миколаївської області ввели в експлуатацію відновлений міст через зрошувальний канал річки Інгулець, який було зруйновано внаслідок військових дій. Нова переправа довжиною 18 метрів може витримувати навантаження до 120 тонн.

Володимир Шкаєв

Поділитися