ЄВідновлення: які проблеми виникають при використанні та як цьому зарадити

Зображення: Інтент

(Зображення: Інтент)

Державна програма "єВідновлення" запрацювала з травня цього року. Втім, багато заявників постали перед труднощами при подачі заявки. Фахівці приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в м. Одеса розглянули найбільш поширені запити та надали рекомендації, як подолати технічні проблеми при використанні платформи "єВідновлення".

Найбільш поширеними проблемами були наступні:

Не знайдено даних про пошкоджене майно

У такому випадку скоріш за все проблема у тому, що майно було зареєстровано до 2013 року – року, коли був створений Державний реєстр речових прав.

Запис про право власності в Державному реєстрі речових прав є обов'язковою умовою для подання заяви на отримання допомоги.

Перевірити, чи зареєстровано ваше право власності в реєстрі, який був створений після 2013 року, можна, замовивши інформаційну довідку на порталі Дія.

Державну реєстрацію права власності на нерухоме майно можна здійснити в державних адміністраціях, виконавчих органах сільських, селищних, міських рад,  державних нотаріальних конторах, приватних нотаріусів, державних реєстраторів прав на нерухоме майно, центрах надання адміністративних послуг. Знайти найближчий ЦНАП можна тут.

Документи, що необхідно надати для отримання послуги, можуть змінюватися в залежності від типу нерухомого майна, тому рекомендуємо уточнити щодо переліку необхідних документів в державних реєстраторів.

Термін проведення реєстраційних дій — 5 робочих днів (за потреби є можливість скоротити терміни реєстрації).

Неможливість подати заяву

Наведемо алгоритм подачі заявки.

  1. Оновіть ваш застосунок до останньої версії.
  2. У застосунку Дія перейдіть у розділ Послуги.
  3. Оберіть єВідновлення.
  4. Натисніть Почати.
  5. Оберіть пошкоджений об’єкт із переліку доступних або подайте інформаційне повідомлення про пошкоджене майно (якщо не подавали раніше).
  6. Вкажіть, чи проводився ремонт.
  7. Отримайте згоду співвласників в разі їх наявності.
  8. Оберіть пільгу, яка стосується вас.
  9. Відкрийте або оберіть картку єВідновлення.
  10. Заповніть контактні дані.
  11. Перевірте сформовану заяву та натисніть Відправити.

Часто проблема у тому, що застосунок Дія не було оновлено до останньої версії. У такому разі радимо оновити його і спробувати подати заявку повторно.

Підтвердження заяви співвласниками

Співвласник має надати дозвіл, відсканувавши QR-код, який з'явиться на екрані в ініціатора подачі заяви. Також цей код можна надіслати співвласнику посиланням.

Відсканувати QR-код потрібно протягом 24 годин, інакше заява скасується і потрібно заповнити її заново. Також сканувати його потрібно сканером саме застосунку Дія.

Якщо у співвласника немає можливості надати згоду в застосунку Дія, тоді необхідно зробити нотаріальну згоду і надати її комісії під час візиту. Згода співвласника на отримання виплати повинна бути в довільній формі, однак нотаріально засвідченою.

Якщо наведені поради не допомогли та заявку у застосунки Дія досі неможливо подати, радимо звернутися до служби підтримки.

З питань, пов’язаних з послугою, звертайтеся на урядову гарячу лінію за номером 1545 або через чатботи в месенджерах: Telegram, Viber, Messenger.

У випадку, якщо ви не можете додзвонитися на урядову гарячу лінію, можете заповнити відповідну заявку у гуглформі за QR-кодом нижче, і з вами зв'яжуться працівники технічної підтримки.

Юлія Лісова

Артем Таукач

Поділитися