Чи може громадське об'єднання мати власність і хто нею розпоряджається

Зображення: old.loda.gov.ua

(Зображення: old.loda.gov.ua)

Після повномасштабного вторгнення рф до України та посилення гуманітарного напрямку діяльності багато громадських об’єднань отримали та продовжують отримувати різноманітну грошову та майнову допомогу від людей та організацій. Отож, у членів цих громадських об’єднань виникають питання щодо особливостей здійснення права власності за набутим майном. Представники Ренійського ресурсного центру для неурядових організацій, який працює в Одеській області, підготували правову консультацію щодо особливостей режиму права власності для громадських об’єднань, зокрема щодо того, хто розпоряджається майном і яка його доля при закритті організації.  

Право власності для громадських об’єднань (ГО): чи це законно

Так, громадське об’єднання може володіти, користуватися і розпоряджатися:

  • коштами та іншим майном, переданим ГО членами або державою у вигляді членських внесків, пожертв;
  • коштами та іншим майном, набутим в результаті підприємницької діяльності такого об’єднання;
  •  майном придбаним коштом власних коштів.

Прикладами майна ГО можуть бути нерухоме майно (квартири, офіси тощо), рухоме майно (транспортні засоби), корпоративні права, торгові марки, інтелектуальна власність, кошти тощо.

Рекомендуємо також враховувати специфікацію набутого майна.

До прикладу, набуття нерухомого майна передбачає здійснення перереєстрації права власності в реєстрі речових прав. Потрібно підготувати документи та узгодити всі дії з реєстратором чи нотаріусом.

Водночас транспортні засоби передбачають обов’язок постановлення на облік та на військовий облік. Тому, якщо громадська організація придбає транспорт, потрібно буде здійснити перереєстрацію в МВС та поставити на військовий облік. 

Однак нагадуємо, що одним з принципів утворення і діяльності ГО є відсутність майнового інтересу їх членів (учасників).

Відсутність майнового інтересу передбачає, що члени (учасники) громадського об'єднання не мають права на частку майна громадського об'єднання та не відповідають за його зобов'язаннями. Доходи або майно (активи) громадського об'єднання не підлягають розподілу між його членами (учасниками) і не можуть використовуватися для вигоди будь-якого окремого члена (учасника) громадського об'єднання, його посадових осіб (крім оплати їх праці та відрахувань на соціальні заходи).

Чи всі ГО можуть мати власність

Для того, щоб бути учасником цивільноправових відносин, набувати майнові та немайнові права, ГО необхідно мати статус юридичної особи.

ГО без статусу юридичної особи не можуть мати власність. Рекомендуємо враховувати ці положення при обранні організаційно-правової форми вашого громадського об’єднання.

Хто може розпоряджатися власністю ГО

Право власності ГО реалізовує його вищий орган управління. Окремі функції щодо управління майном за рішенням вищого органу управління громадського об'єднання можуть бути покладені на створені ним відповідно до статуту керівні органи, юридичні особи (товариства, підприємства) тощо.

Варто враховувати ці положення, адже здійснення правочинів (купівлі або продажу) щодо майна ГО особою, яка не має на це повноважень, може бути підставою для визнання такого правочину недійсним з відповідними наслідками. 

Як не втратити статус неприбутковості громадським об’єднанням при набутті права власності

У попередніх правових консультаціях представники Ренійського ресурсного центру для неурядових організацій надавали роз’яснення щодо статусу неприбутковості громадських об’єднань. Але цей статус можна і втратити. Однією із причин є якраз розпорядження власністю та коштами ГО, що не співвідноситься зі статутною метою ГО – не отримувати прибуток.

Нагадуємо, що втрата статусу неприбутковості передбачає застосування ставки податку на прибуток до доходів, подання щоквартальної звітності та сплати податків. 

Досить часто засновники (члени) неприбуткових ГО вважають, що можна набуті кошти видати їм або їх підприємствам. Така діяльність буде порушувати вимоги щодо неприбутковості. Єдиним винятком може бути виплата зарплати працівникам неприбуткової організації, навіть якщо вони є її членами (учасниками).

Рекомендуємо враховувати вищевказані фактори при здійсненні діяльності. Якщо ви розумієте, що для вашого проєкту не підходить неприбуткова організація, напевно, йдеться про бізнес. Однак тут варто зауважити, що неприбуткові об’єднання також можуть здійснювати господарську діяльність та отримувати дохід. Інша справа – це використання такого доходу, яке і буде визначальним з погляду дотримання статусу неприбутковості. Наша порада – слідкувати за неприбутковістю та не вчиняти дії, які можуть привести до втрати такого статусу.

Яка доля майна ГО у разі саморозпуску або реорганізації 

У разі саморозпуску громадського об'єднання його майно та кошти після задоволення вимог кредиторів передаються за рішенням такого об'єднання на статутні або благодійні цілі іншому (кільком іншим) громадському об'єднанню, а в разі неприйняття такого рішення - зараховуються відповідно до закону до державного або місцевого бюджету.

Якщо було прийнято рішення про заборону громадського об'єднання, майно, кошти та інші активи громадського об'єднання за рішенням суду спрямовуються до державного бюджету.

У разі реорганізації громадського об'єднання його майно, активи та пасиви передаються правонаступнику.

Для отримання більш детальної інформації з цього та інших правових питань у сфері діяльності неурядових організацій звертайтесь до ресурсних центрів підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот:

  • Ренійський ресурсний центр, Одеська область (працює на базі громадської організації "Регіональний аналітичний центр"): Марія Пісковець, 0689213861, mpiskovec64@gmail.com
  • Вознесенський ресурсний центр, Миколаївська область (працює на базі громадської організації "Агентство економічного розвитку"): Вікторія Савчук, 0665043006, savchuk@aer.net.ua
  • Білозерський ресурсний центр, Херсонська область (працює на базі громадської організації Білозерський центр регіонального розвитку"): Катерина Оксенюк, 0950874860, bilozerka.center@gmail.com
     

Регіональні ресурсні центри для підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот створені та працюють як інституційні осередки розбудови неурядового сектору та підтримки соціальної згуртованості на місцевому та регіональному рівні, в рамках партнерської ініціативи "Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону", яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України". 

Ігор Льов

Поділитися