Як розпізнати фальшиві ліки та куди звертатися якщо є підозра на фальсифікат

Зображення: bastion.tv

(Зображення: bastion.tv)

Хвороба – це завжди неприємність. Окрім фізичних страждань це додатковий клопіт та гроші, для того, щоб вилікуватись. У цій ситуації не лише прикро, а іноді й смертельно небезпечно замість справжніх ліків придбати фальсифікат. Адже в цьому випадку хвороба може перейти у більш важку фазу. Інтент разом з виданням "Ліки контроль" пропонує кілька правил для того, щоб не потрапити в халепу.

Як не розгубитись і за кілька секунд перевірити маркування лікарського засобу

Достатньо двох-трьох перевірок з фотозразками, щоб надалі перевіряти ліки самостійно за кілька секунд. Розглянемо по кроках, що таке маркування, яке маркування має бути на упаковках лікарських засобів.

Маркування — це потрібні написи, зображення та умовні позначки, вміщені на упаковці або самому товарі. Ліки зазвичай продаються у двох або трьох упаковках, тому упаковка буває первинна, вторинна і, відповідно, третинна.

Наприклад, таблетки спочатку поміщають в блістер – це первинна упаковка, а потім кілька блістерів разом з інструкцією поміщають в коробочку – це вторинна упаковка. Розчини можуть мати три упаковки: ампула, блістер з чарунками та коробочка. Всі дані первинної та вторинної упаковок та інструкції мають збігатися.

Якщо на коробці вказано: "Парацетамол, таблетки по 200 мг, по 10 таблеток у блістерах", на блістері має бути написано: Парацетамол, вказане те ж саме дозування, що і на коробці – 200 мг. А в кожному блістері має бути 10 таблеток. Та ж інформація має бути вказана в інструкції до препарату.

Вам вдавалося хоч раз складати інструкцію так, як вона була складена в упаковці? 

Якщо інструкція складена так, що скласти її повторно не вдається, це означає, що перед вами, скоріше за все, справжні ліки, адже на фармвиробництвах інструкції складаються машинною. Інструкції від фальсифікованих  ліків складають люди та повторно їх скласти дуже просто. Крім того, інструкції від справжніх ліків не містять помилок і поліграфія інструкції, так само як і всієї упаковки, гарної якості.

Відповідно до ст. 12 Закону України "Про лікарські засоби" маркування, що наноситься на етикетку, зовнішню та внутрішню упаковку лікарського засобу,  повинно містити такі відомості:

Назва лікарського засобу


Зображення: Ліки контроль

Назва та адреса виробника


Зображення: Ліки контроль

Реєстраційний номер

Реєстраційний номер часто плутають з номером серії. Реєстраційний номер має такий формат UA/00000/00/00/ 


Зображення: Ліки контроль

Номер серії

Коли виявляють фальсифікат, фальсифіковано не всі ліки, а  зазвичай, одна або кілька серій препарату. Саме тому вкрай важливо не обрізати порожні блістери, в яких ще є кілька таблеток, можна зрізати серію і не виявити фальсифікат.

Термін придатності

Купуючи ліки, впевніться, що ви купуєте не прострочені ліки. Однією з причин отруєнь українців, статистика яких, на жаль, невтішна – є отруєння лікарськими засобами.  Прийом препаратів, термін дії яких закінчився, може коштувати вам втрати здоров’я, це смертельно небезпечно. Не ризикуйте своїм життям, економлячи на новій упаковці ліків.


Зображення: Ліки контроль

Способи застосування та дозу діючої речовини в кожній одиниці та їх кількість в упаковці

Обов’язково звіряйте кількість таблеток і дозування. По-перше, з дозуванням важливо не помилитися при прийомі ліків, по-друге, можна  виявити підробку.


Зображення: Ліки контроль


Зображення: Ліки контроль

Умови зберігання

Зверніть увагу на умови зберігання при покупці. Якщо ліки потрібно зберігати в холодильнику, провізор має подати ліки саме з холодильника.

При покупці чутливих до температурних коливань ліків  візьміть з собою в аптеку термос з акумулятором холоду.

Запобіжні заходи


Зображення: Ліки контроль

На зовнішній упаковці лікарських засобів також шрифтом Брайля зазначаються назва лікарського засобу, доза діючої речовини та лікарська форма. Проведіть пальцем по упаковці, щоб переконатись у нанесенні цього маркування.


Зображення: Ліки контроль

Куди звертатись якщо є підозра на фальсифікат

В міністерстві юстиції інформують, що з метою перевірки якості лікарських засобів або у випадку підозри щодо їх фальсифікації, а також щодо інших питань, пов’язаних з контролем якості та безпеки лікарських засобів, у тому числі медичних імунобіологічних препаратів, медичної техніки та виробів медичного призначення, та обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу, покупець має право звернутися до Держлікслужби або її територіальних органів.

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Миколаївській області: +380 (512) 47-56-06, dls.mk@dls.gov.ua

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Одеській області: +380 (48) 736-77-40, +380 (94) 931-17-40, dls.od@dls.gov.ua

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Херсонській області: +380 (552) 46-75-61, dls.ks@dls.gov.ua

Ігор Льов

Поділитися