03 травня 2024 р. 18:58

В Криму знайшли скам'янілості молюсків, які вимерли 170 мільйонів років тому

Фото ілюстративне: Детектор медіа

(Фото ілюстративне: Детектор медіа)

В Криму в Орджонікідзе знайшли скам'янілості стародавніх молюсків, які вимерли 170 мільйонів років тому

Про це повідомив тг-канал "Крымский ветер резерв".

У дописі йдеться про те, що ці амоніти виду Scarburgiceras (кардіоцератиди) були нехарактерними для теплих вод біля узбережжя Кримського півострова. Зазначається, що це робить знахідку унікальною: два знайдені молюски були "не місцевими", розповів палеонтолог, співробітник Центрального музею Тавриди Віталій Родіонов.


Фото: тг-канал "Крымский ветер резерв"

"Знайдені амоніти жили в холодних водах, де вони себе чудово відчували. А у нас жили амоніти, пристосовані до теплого жаркого клімату. Цим знахідка і цікава. Отже, кліматичні особливості в Юрському періоді змінювалися, і іноді в Криму ставало досить холодно. Тому амоніти кардіоцератиди припливали сюди", - розповів Віталій Родіонов.

Через окупацію Криму інформацію перевірити на точність неможливо.

Раніше повідомлялось про те, що окупанти планують провести у Криму 10 археологічних експедицій.

Також в Криму знайдено золоту підвіску із зображенням Медузи Горгони. Старовинний артефакт розкопали мародери фонду "Археологія" на некрополі Киз-Аул, яке розташоване поблизу селища Яковенкове на Керченському півострові. Зазначається, що дорогоцінна дрібничка була виготовлена в I-II століттях нашої ери.

Також йшлося про те, що про те, що унікальна знахідка була зроблена у Білогірському районі Криму. У шарі вапняку виявили скам'янілу голку морського їжака, якому 145 мільйонів років. Самого їжака знайти не вдалося, але за розмірами голки (довжина дорівнює 8 сантиметрів) можна судити, що він був немаленького розміру. І це не характерно для початку крейдяного періоду. 

Володимир Шкаєв

Поділитися