01 травня 2024 р. 18:27

Через дії окупантів кримські татари вимушені залишати Крим

Фото: Рефат Чубаров / Facebook

(Фото: Рефат Чубаров / Facebook)

З вересня 2022 року від 6 до 8 тисяч кримських татар залишили Крим, щоб уникнути мобілізації в армію рф.

Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Також, за словами Чубарова, хоч російська влада в Криму поки не проганяє людей з їхньої землі і не вивозить за межі півострова, але вона проводить таку політику, яка змушує людей самих залишати Крим.

"Вони перетворили Крим на потужний полігон, базу. І зрозуміло, що на такій території, яку вони використовують виключно для своєї подальшої агресії, їм не потрібні люди, які, скажімо, не сприймають окупацію, не лояльні до цих росіян. Такими людьми вони визначили кримських татар та етнічних українців. Йде демонізація України", – заявив Чубаров.

Раніше повідомлялось про те, що Меджліс кримськотатарського народу ініціював проект створення меморіалу жертвам геноциду кримських татар. Над ним зараз ведеться робота, обговорюється місце його розміщення.

Також наприкінці березня голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповів про можливу нову хвилю мобілізації кримчан до російської армії. Зокрема, мобілізувати загарбники можуть кримських татар.

Активісти руху "Атеш" повідомляють, що під час святкування Ораза-байрам окупанти здійснили "масову облаву" з метою мобілізації в Сімферопольському районі. Раніше представники окупаційної адміністрації заявили, що планують збільшити чисельність армії рф на 300 тисяч осіб. Проте, мобілізаційні заходи продовжують проводити у примусовий спосіб та із порушенням норм міжнародного права.

Раніше Рефат Чубаров заявив, що з часу анексії Криму росією півостров були змушені залишити близько 50 тисяч кримських татар.

Володимир Шкаєв

Поділитися