24 січня 2024 р. 09:30

У Миколаєві 8 об'єктів позбавили історичного статусу

ФОТО: Відділ охорони культурної спадщини міста Миколаєва

(ФОТО: Відділ охорони культурної спадщини міста Миколаєва)

У Миколаєві наказами Міністерства культури 8 об’єктів позбавили статусу пам’ятки історії. Їх визнали такими, що не підлягають занесенню до Державного реєстру нерухомих памʼяток України.

Про це повідомляє Відділ охорони культурної спадщини міста Миколаєва, посилаючись на накази міністерства №728 та №729.

Під час широкомасштабної війни в Україні, зокрема у Миколаєві, спостерігається інтенсифікація процесу деколонізації, який містить відмову від радянської спадщини й розпочався ще в період розпаду СРСР.

До переліку об’єктів культурної спадщини, яких позбавили статусів історичних пам’яток увійшли:

1. Пам’ятка історії "Будинок, де у 1917 р. містилась Рада робітничих та військових депутатів", вул. Нікольська, 68

2. Пам’ятка історії 1882-1887 рр. "Будівля, в якій навчався В.Л. Шанцер" вул.1-а Слобідська, 2

3. Пам’ятка історії 1905 р. "Будинок, де в 1905 р. відбувались засідання Ради робітничих депутатів", вул. Шевченка, 64(літера А-ІІ)

4. Пам’ятка історії 1918 р. "Місце боїв червоноармійців з німецькими інтервентами», вул. Московська 4

5. Пам’ятка історії 1918 р. "Місце, де було проголошено радянську владу в Миколаєві", вул. Спаська, 48

6. Пам’ятка історії 1919 р. "Місце, де знаходилась будівля, в якій працювало бюро з прийому добровольців в Інтернаціональну дивізію", вул. Велика Морська,67

7. Пам’ятка історії 1820 р., 1824 р. "Місце, де знаходився постоялий двір, на якому зупинявся О.С. Пушкін", вул. Шевченка, 64

8. Пам’ятка історії "Місце, де знаходилась будівля, в якій розміщувався штаб 58-ї дивізії під командуванням І.Ф. Федька", Старий залізничний вокзал.

(ФОТО: Відділ охорони культурної спадщини міста Миколаєва)

Будівлі які мали статус пам'ятки історії та архітектури місцевого значення, позбавились тільки статусу пам'ятки історії.

Раніше, у Миколаєві планують перейменувати 40 вулиць на честь загиблих військових/ Як відомо, у квітні Миколаївська міська рада прийняла положення стосовно перейменування топонімів — влада планує позбутись в місті від всіх російських назв.

Також планують змінити герб міста. Відомо, що після обрання переможця та публічних обговорень, новий герб має затвердити сесія міської ради.

Анна Бальчінос

Поділитися