03 квітня 2024 р. 12:04

Олександр Сєнкевич поділився планами: у Миколаєві відновлять водопостачання

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

У Миколаєві побудують новий водогін. Олександр Сєнкевич розповів подробиці наради, яка відбулась минулого тижня у Києві стосовно ситуації у місті.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської міської ради.

Минулого тижня Кабінет Міністрів України провів нараду, в якої взяли участь Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич та очільник ОВА Віталій Кім. Зокрема, обговорювали проєкт нового водогону в Миколаєві та невідкладність його будівництва.

Мер повідомив, що зустрічі в Кабміні передувала нарада з віцепрем'єр-міністром з відновлення України Олександром Кубраковим, а також ряд зустрічей з данськими партнерами.

12 квітня буде вже два роки, як Миколаїв лишається без води. Ми замовили дослідження у французької компанії "Іджис" за кошти Європейського інвестиційного банку. В рамках співпраці вони дослідили п'ять різних джерел постачання питної води в Миколаїв. Ми визначились з одним. Для цього потрібно побудувати станцію водозабору, водопровід для постачання води, очисні споруди. Крім того, є додаткова ідея з відновленням Жовтневого водосховища. Ми не залишаємо цю ідею, тим паче, що за висновками "Іджис" це треба робити, - поділився планами Олександр Сєнкевич.

За словами мера, французькі партнери розробили ТЕО, яке розглядалось під час зустрічі з Олександром Кубраковим та Денисом Шмигалем.

Ми проговорили, хто за що відповідає, джерела фінансування, а також черги будівництва. Всім надали розпорядження, поставлені строки. Цей проєкт мені видається дуже живим. Він буде реалізуватися за принципом "Проєктуй-будуй". Такий приклад в Україні вже існує, - розповів міський голова Миколаєва.

Олександр Сєнкевич додав, що навряд чи проєкт буде завершено до кінця поточного року, але, за умови злагодженої роботи, можна сподіватись, що вже наступного року питна вода з'явиться в мережах Миколаєва.

Раніше Деніс Шмигаль доручив розпочати будівництво нового водогону у Миколаєві.

За словами прем‘єр-міністра, внаслідок постійних російських обстрілів на початку повномасштабного вторгнення та підриву росією Каховської ГЕС у Миколаєві виникла проблема з водопостачанням.

Аби люди отримали доступ до питної води, розроблюється комплексне рішення, яке включає будівництво нового водогону. Було дано завдання підготувати відповідний проєкт у короткі терміни.

Також на форумі "Україна. Рік 2024" міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що у Миколаєві до кінця поточного року планують відновити централізоване постачання питної води.

Миколаївська міська рада та IsraAID запустили кампанію з інформування населення про інтерактивну карту "ХодиДоВоди".

Інтерактивна карта точок видачі безплатної води "ХодиДоВоди" була створена у вересні 2023 року та офіційно передана місту у грудні 2023 року.

З моменту запуску "ХодиДоВоди" на карту було додано 25 нових станцій. Тож загальна кількість точок видачі води на ній досягла 250 одиниць.

Майже 2 роки Миколаїв живе без придатної для вживання води у водопроводі. Окупанти навмисно підірвали водогін у найкритичнішому його місці під час наступу на місто 12 квітня 2022 року. Перший місяць після підриву води не було зовсім, згодом вона з’явилася — брудна й заборонена для використання. До сьогодні водогін не відновлено.

Анна Бальчінос

Поділитися