07 травня 2024 р. 21:32

На Миколаївщині витратять 6 мільйонів на модернізацію сирен

Фото: Суспільне

(Фото: Суспільне)

На модернізацію системи оповіщення на Миколаївщині з обласного бюджету виділили шість мільйонів 100 тисяч гривень.

Про це повідомила заступниця начальника управління з питань цивільного захисту населення Олена Горбачова.

За словами посадовиці, система оповіщення у Миколаївській області була збудована у 80-х роках минулого століття і базувалася на аналоговому обладнанні. З початку повномасштабного вторгнення цю систему почали вдосконалювати, зокрема переходити з аналогового на цифрові канали передачі сигналу.

"Сирени виходять вже на рівень, коли ми не залежимо від електромережі. Це дуже важливо, адже якщо падає мережа, то ми не маємо сигналу. Є вже в нас частина сирен, які автоматизовано працюють незалежно від мережі. І самі пристрої також модернізуються, вони мають більш сучасні функціонали", — пояснила Горбачова.

Крім того, з обласного бюджету виділили один мільйон 600 тисяч гривень на обслуговування системи оповіщення.

За 2 роки повномасштабної війни повітряну тривогу в Миколаївській області оголошували 2872 рази. Найдовша тривога на Миколаївщині була 31 березня 2022 року – вона тривала 8 годин 25 хвилин. Найчастіше повітряні тривоги оголошувались у середу після 12.00.  Середня тривалість тривог в області становить 1 годину 4 хвилини.

Серед населених пунктів Миколаївщини найбільше разів тривога лунала в Очакові, за ним йде Вознесенськ та Первомайськ.

Раніше ми писали, прокуратура звернулась з позовом до суду через закупівлю систем оповіщення в Одесі на понад 24 мільйона провели із порушенням закону. Тепер судом вирішується питання про відкриття провадження у справі. Водночас в прокуратурі наголосили, що жодних вимог про відключення чинної системи оповіщення та її демонтаж прокурором не ставилось.

Ірина Глухова

Поділитися