19 червня 2023 р. 19:52

У водоймах Миколаєва не зафіксували інфекції

Фото: Уніан

(Фото: Уніан)

Головний санітарний лікар Миколаївської області Володимир Клочко закликав жителів Миколаєва не купатися в річках та дотримуватися правил особистої гігієни, щоб унеможливити захворювання на інфекційні хвороби, які потенційно можуть виникнути як результат підриву Каховської ГЕС. Дотримання заборони на купання у водоймах має контролювати Національна поліція України.

Про це він повідомив під час брифінгу.

Так, на Миколаївщині у річках Інгулець та Інгул, а також в Дніпро-Бузькому лимані напередодні знайшли холероподібний вібріон та зафіксували значне перевищення норм лактозопозитивної кишкової палички. Як повідомив Володимир Клочко, обласною комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТБНС) ще 6 червня було прийнято рішення про заборону купання та риболовлю. 

Дотримання правил особистої гігієни, унеможливлення контакту з інфікованою або забрудненою водою, вживання води питної якості дозволить нам не навантажити медичні заклади, запобігти захворюванню людей. Я хочу сказати, що це своєчасно було прийнято, ще 6 червня вже була заборона купання. Керівником з ліквідації наслідків утворено штаб, вже всі попереджені, і це рішення продубльовано, - прокоментував Володимир Клочко.

Він повідомив, що Центр контролю та профілактики хвороб, який він очолює, веде постійний моніторинг за станом підтопленої акваторії, та питного водопостачання, яке там відбувається. 

Також лікар підкреслив, що  контролювати дотримання заборони на купання у річках - це відповідальність Національної поліції.

Щодо якості риби — то її має перевіряти Держпродспоживслужба та відповідні ветеринарні лабораторії, які діють на стаціонарних ринках.

При цьому він додав, що станом на зараз захворюваність на гострі кишкові інфекції у порівнянні з аналогічним періодом минулого року  в Миколаївській області знижена на 31,6% відсотка. 

Головний санітарний лікар Миколаївської області Володимир Клочко зауважив, що з моменту підриву дамби Каховської ГЕС спеціалісти відібрали вже 115 проб води у Миколаївській області, 57 % з яких – містять холероподібний вібріон. Це означає, що самої інфекції у воді ще немає, але вже створені для цього умови. 

До цього ми писали, що на Миколаївщині планують дезінфікувати мережі водогону.

Також інформували про те, що на Миколаївщині 35 будівель підтоплені.

До того ж одинадцять населених пунктів на Херсонщині залишаються підтопленими.

Так, 15 червня стало відомо, що жителям Миколаєва планують відкачати воду з підтоплених будинків.

Тетяна Каптур

Поділитися