12 листопада 2023 р. 16:16

Перейменування вулиць Миколаєва: пропозиції планують розглядати до наступного року

Фото: Миколаївська міська рада

(Фото: Миколаївська міська рада)

У Миколаєві продовжує роботу топонімічна комісія, на попередніх засіданнях якої було затверджено список зі 171 назви вулиць, що потребують перейменування. Розгляд всього переліку топонімів планують завершити до січня 2024 року.

Про це повідомили в Миколаївській міській раді.

У виборі назв топонімічних об'єктів комісія спирається на географічне розташування та історію. Наприклад, Велика Корениха має на своїй території залишки поселення давньоримського періоду, тому одну з назв вулиць, спираючись на історичну основу, пропонують назвати Давньоримською.

Крім того, працюють над усуненням дублювання назв.

У Миколаєві є три вулиці Набережна. Щоб цього уникнути, пропонують інші назви, - зауважили в повідомленні.

Також комісія рекомендує увіковічити у назвах діячів української культури й історії всеукраїнського та місцевого значення. Серед пропозицій - називати вулиці іменами полеглих у російсько-українській війні ще з 2014 року.

Розгляд всього переліку топонімів, що пропонуються до перейменування, планують завершити до січня 2024 року. Комісія має надати протокол із рекомендаціями, а потім виконавчі органи влади ініціюють голосування. У випадках, де немає розбіжностей, рекомендація буде сформована у проєкті рішення сесії Миколаївської міської ради.

Перед цим, 9 листопада ми повідомили, що у Миколаєві ряд назв вулиць, що є калькою з російської мови, мають бути приведені у відповідність до норм і правил українського правопису. Як саме це має бути, у відповідь на запит топонімічної комісії Миколаєва роз'яснили експерти з Інституту української мови.

Так, 1 листопада у Первомайську, що на Миколаївщині відбулось засідання постійної комісії з питань перейменування об'єктів топоніміки. Запропонували декілька нових назв міста - Орлик та Богославськ.

Також 26 жовтня у рамках процесу деколонізації міста, топонімічна комісія Миколаєва представила нові варіанти для перейменування ще 23 вулиць.

Тетяна Каптур

Поділитися