09 листопада 2023 р. 19:52

Мовознавці дали рекомендації щодо перейменування вулиць Миколаєва

Фото: Миколаївська міська рада

(Фото: Миколаївська міська рада)

У Миколаєві ряд назв вулиць, що є калькою з російської мови, мають бути приведені у відповідність до норм і правил українського правопису. Як саме це має бути, у відповідь на запит топонімічної комісії Миколаєва роз'яснили експерти з Інституту української мови.

Про це інформували в пресслужбі міської ради.

У вересні цього року Платформа MY ART Агенція розвитку Миколаєва презентували результати аналізу топонімічних назв Миколаєва, серед яких окремим блоком виділили такі, що не відповідають сучасному українському правопису та містять русизми або інші орфографічні помилки чи потребують уточнень.

Фото: Миколаївська міська рада

Цей список із 48 назв вулиць і провулків у Миколаєві комісія направила до Інституту української мови, проте коментар отримала лише щодо декількох із них:

  • вул. Нікольська має бути змінена на вул. Микільська;
  • вул. Кузнецька — на вул. Ковальська;
  • вул. Погранична — на вул. Прикордонна;
  • пров. Овражний — на пров. Яружний;
  • пров. Громадянський (рос. назва - "Общественный") - на пров. Громадський;
  • пров. Свободний - на пров. Вільний (Широкий, Просторий) тощо.

Щодо вулиці Воєнна філологи пишуть про два логічних варіанти назви відповідно до правопису:

  • "Військова", коли назва вказує на військових, перших жителів цього мікрорайону, які тут оселилися;
  • "Воєнна", коли вулиці названі на честь війни або воєн: в Миколаєві таких вулиць війни 13 штук, і може з'явитись ще додаткова 14-та.

В топонімічній комісії додають, що направлять таке ж звернення ще й миколаївським спеціалістам з факультету філології Чорноморського національного університету ім. Петра Могили, щоб дізнатися і їх професійну думку з цього приводу.

Зазначається, що висновки мовознавців мають рекомендаційний характер, а топонімічна комісія продовжує свою роботу.

Так, 1 листопада у Первомайську, що на Миколаївщині відбулось засідання постійної комісії з питань перейменування об'єктів топоніміки. Запропонували декілька нових назв міста - Орлик та Богославськ.

Перед цим, 26 жовтня у рамках процесу деколонізації міста, топонімічна комісія Миколаєва представила нові варіанти для перейменування ще 23 вулиць.

Також 12 жовтня у Миколаєві стали відомі перші пропозиції з перейменування вулиць в рамках процесу деколонізації. Окрім зазначених вулиць є і ті, навколо яких ведеться дискусія, тому вони потребують громадського обговорення.

Тетяна Каптур

Поділитися