30 квітня 2024 р. 18:56

Обмеження консульських послуг українцям за кордоном є втручанням в права громадянина, - адвокат

Фото: Інтент

(Фото: Інтент)

Обмеження консульських послуг для громадян України, викликані новим законом щодо мобілізації, порушують низку прав людини.

Таку думку в етері Інтент. Інсайт висловив адвокат Андрій Лещенко.

Він нагадав, що Україна ратифікувала Європейську Конвенцію з прав людини й накладаючи на людину обмеження щодо отримання консульських послуг, держава з погляду цієї конвенції втручається в низку прав людини.

"Майже завжди на території іноземної держави для більшості дій, наприклад, відкриття банківських рахунків, подорожей між країнами, продажу  чогось потребує саме закордонного паспорта. Такими діями Україна втручається в низку прав людей і я вважаю, що в цьому є проблема", - наголосив адвокат.

Андрій Лещенко також зазначив, що Кабінет Міністрів України ще не розробив порядку використання електронного кабінету для дистанційного оновлення даних в Територіальних центрах комплектації та соціальної підтримки. 

"Я у своїй практиці зустрічав, випадки, коли ми спрямовували письмові листи до ТЦК, а вони не забирали листи з пошти. Я сподіваюсь, що уряд розробить зрештою порядок, за яким це буде врегульовано",  - зазначив адвокат.

Також адвокат зазначив, що одночасне оновлення даних військовозобов'язані дистанційно, наразі неможливе через відсутність ТЦК та військово-лікувальних комісій за кордоном. Отже, чоловіки здебільшого повинні будуть повернутись в Україну, що може бути ускладнене тим, що з паспортом в якого сплив термін вони можуть банально не мати змогу придбати квіток на транспорт для повернення.

"Держава мала інструменти щодо врегулювання питання повернення чоловіків з-за кордонів, але ті дії, до яких наразі вдається держава, не відповідає меті, яку вона переслідує. Я вважаю, що це непропорційне втручання держави в права людей й не є демократичним. Своєї мети країна не досягне, а держава матиме проблеми. Навіть не лише з тими, хто виїхав, а й з тими, кого не випустили", - наголосив адвокат.

Він зазначив, що кілька справ про відсутність дозволу виїхати з України громадяни звертались до Європейського суду з прав людини, а також може призвести о зникнення в українців за кордоном допомагати державі надалі, наприклад, донатити на ЗСУ та займатись волонтерством.  

Тематикою випуску 23 квітня стали проблеми громадського транспорту, які Валерій Болган обговорював із депутатом Петром Обуховим, який є головою постійної комісії з питань транспорту і дорожнього господарства Одеської міської ради.

Тематикою попереднього випуску стали укриття. Разом з гостем студії Володимиром Харіщаком, заступником директора департаменту муніципальної безпеки — начальником управління  з питань цивільного захисту, оговорили ситуацію з укриттями в Одесі, що робити та до кого звертатися у випадку зачиненого сховища і не тільки.

Тематикою нашої першої зустрічі стали "Воєнні злочини росії проти України". Поговорили про фіксацію воєнних злочинів в Одеській та Миколаївській областях, для чого їх потрібно фіксувати, хто і як це робить та які результати вже є у правозахисників. Гостем студії був голова правління УГСПЛ Анатолій Бойко.

Кирило Бойко

Поділитися