09 листопада 2023 р. 18:32

З портів Великої Одеси вийшли шість суден з понад 200 тисячами тонн агропродукції

Фото: Міністерство відновлення України

(Фото: Міністерство відновлення України)

З портів Великої Одеси тимчасовим коридором вийшли шість суден. Вони рухаються до Босфору із 231 тисячею тонн агропродукції на борту. 

Про це повідомили в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Ще пʼять суден очікують на захід до портів під завантаження. 

"З 8 серпня 2023 року 91 судно експортувало 3,3 млн тонн агро- та метало- продукції, 116 суден зайшли під завантаження до портів Одеса, Чорноморськ та Південний. Сили оборони роблять все можливе, щоб протистояти атакам країни-агресора на портову інфраструктуру," - зазначили у міністерстві.

Раніше російські військові запустили керовану авіаційну ракету Х-31П по Одеській області та поцілили у цивільне судно під прапором Ліберії. У момент удару судно заходило у один з українських чорноморських портів.

Раніше ми писали, що румунське судно зазнало пошкоджень внаслідок атаки російських військ у понеділок на український порт Рені в Одеській області, розташований лише за кілька кілометрів від румунського Галаца.

Також екіпаж вантажного судна Seama врятували після вибуху в Чорному морі на відстані близько 40 км від берега.

Після виходу з Чорноморської зернової ініціативи Росія почала атакувати українські порти.

16 вересня стало відомо, що перші цивільні судна скористалися тимчасовим коридором у напрямку до українських портів. З порту "Одеса" вийшов балкер Puma. Це п'яте цивільне судно, яке скористалося новим транспортним коридором, відкритим після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи. 

Раніше встановлений навігаційним дорученням ВМС ЗСУ коридор використовувався для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний на момент повномасштабного вторгнення російської федерації.

Сергій Лозовський

Поділитися