26 листопада 2023 р. 17:27

Порт Чорноморська запланували передати в концесію наступного року

Фото: ЦТС

(Фото: ЦТС)

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури (Мінвідновлення) працює над тим, аби мати можливість оголосити тендери за концесійними проєктами у порту "Чорноморськ" вже на початку 2024 року.

Про це під час  "Інфраструктурного дня 2023" Європейської бізнес-асоціації розповів Тарас Бойчук, керівник Проєктного офісу з розвитку державно-приватного партнерства, пише ЦТС.

"На сьогодні завершені процедури відбору радників. Ці проєкти підтримуються Міжнародною фінансовою корпорацією та ЄБРР. Зараз відбувається фіналізація техніко-економічного обґрунтування за проєктами. Ми очікуємо, що робота над підготовкою ТЕО закінчиться в кінці цього року — на початку наступного. І тоді розпочнеться внутрішня процедура погодження з Міністерством відновлення і Міністерством економіки", - проінформував він.

За його словами, оголошення концесійних конкурсів очікується протягом 2024 року.

"Паралельно ведеться оновлення тендерної документації. Тож, ці проєкти дуже близькі до того, щоб бути оголошеним наступного року. Безпекова ситуація може впливати на ці плани, однак з точки зору підготовки міністерство обрало підхід, згідно з яким проєкти будуть готуватися", - додав Тарас Бойчук.

Він пояснив, що після перших пілотних концесійних проєктів і внесених змін у законодавство, зараз робота над підготовкою проєктів ДПП у порту Чорноморськ відбувається значно швидше.

У травні Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України відновило процес підготування терміналів порту "Чорноморськ" для передання у концесію.

Передати у концесію планується перший, контейнерний та п'ятий термінали. Процес розпочався ще до повномасштабного вторгнення росії. 

До повномасштабного вторгнення росії, Міністерство інфраструктури України планувало у 2022 році передати в концесію три об'єкти, що належать державному підприємству "Морський торговельний порт "Чорноморськ" в Одеській області.

Також у грудні 2021 року міністерство повідомляло про плани провести у 2022 році чотири або шість концесійних конкурсів у Чорноморському, Одеському, Ізмаїльському та Бердянському морських портах. 

Кирило Бойко

Поділитися