20 квітня 2024 р. 10:56

Псевдовибори у Криму: до 10 років ув'язнення загрожує керівникам окупаційних виборчих комісій

Фото: прокуратура АР Крим

(Фото: прокуратура АР Крим)

У колабораційній діяльності підозрюються заступниця псевдоголови окупаційної виборчої комісії Республіки Крим та псевдоголова окупаційної територіальної виборчої комісії Залізничного району м. Сімферополя, які сприяли проведенню незаконних виборів президента РФ. 

Про це повідомили в прокуратурі АР Крим та міста Севастополя.

Слідство встановило, що громадяни України, обіймаючи вказані посади, з грудня 2023 року почали організацію та підготовку до незаконного проведення 15-17  березня 2024 року виборів президента РФ на окупованому півострові.

Зокрема, заступниця псевдоголови окупаційної виборчої комісії Республіки Крим керувала протиправною діяльністю окупаційного органу влади, здійснювала контроль за виконанням рішень, інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо проведення виборів, надавала методичну допомогу територіальним окупаційним виборчим комісіям тощо.

Псевдоголова окупаційної територіальної виборчої комісії Залізничного району м. Сімферополя тим часом формував дільничні окупаційній виборчі комісії, призначав їх псевдоголів, приймав рішення  щодо місць проведення псевдоголосування, часу  передачі  бюлетенів,  роботи засобів відеоспостереження.

За вказані дії підозрюваним загрожує до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 15 років та з конфіскацією майна.

У відомстві також зазначили, що чергове проведення російських виборів у Криму, який є суверенною територією України, вкотре доводить повне ігнорування державою-агресором основоположних норм і принципів міжнародного права і є юридично нікчемним.

За словами керівника прокуратури Ігоря Поночовного, органи правопорядку автономії послідовно встановлюють колаборантів, які брали участь в їх організації, та надають правову оцінку їх діям.

До того прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно жительки регіону, яка очолювала окупаційний тервиборчком для проведення псевдовиборів на тимчасово окупованій території регіону.

Також СБУ викрила колаборантів, які готували фейкові вибори на тимчасово окупованій Херсонщині. А раніше правоохоронці встановили особи трьох мешканок Херсонщини, які допомагали росіянам проводити псевдовибори на окупованій території.

Олеся Ланцман

Поділитися