21 квітня 2024 р. 14:18

Кількість шахраїв в Україні побила 12-річний рекорд

Фото: akket.com

(Фото: akket.com)

Понад 24 тисяч кримінальних справ відкрили в Україні за статтею 190 "Шахрайство" в першому кварталі 2024 року, за даними Генеральної прокуратури.

Це значно більше, ніж в аналогійний період минулого року, повідомляє Опендатабот.

Так за перший квартал 2024 року правоохоронці розпочали на 20% більше проваджень про шахрайство у порівнянні до відповідного періоду у 2023 році, а в середньому, цьогоріч відкривають по 8 тисяч справ на місяць, тоді як торік — майже 7 тисяч Для порівняння, у 2021 році цей показник був меншим у чотири рази — 2 тисячі справ.

Лише 3,4 тисячі або 14% усіх зареєстрованих справ на початку 2024 року дійшли до суду. Ще понад 2 тисячі проваджень було закрито. Натомість за відповідний період торік до суду надійшли лише 10% відкритих проваджень, а у 2021 році — 19%.

Наприклад одеській поліцейські на початку квітня скерували до суду справу організованої злочинної групи псевдоволонтерів, які виманювали в жителів області кошти ніби на допомогу Збройним Силам України.

В ході досудового розслідування поліцейські встановили, що житель Одеси організував злочинну групу, залучивши до неї двох знайомих. Зловмисники під виглядом благодійників, які нібито знаходяться за кордоном, телефонували військовим, представникам духовенства, волонтерських організацій, казали, що мають бажання передати безплатно на потреби ЗСУ автомобіль або іншу гуманітарну допомогу, однак необхідні кошти для доставлення благодійної допомоги до необхідного пункту призначення. І введені в оману громадяни перераховували гроші на рахунки, вказані псевдоволонтерами.

Аби потерпілі не мали сумніву щодо благодійних намірів аферистів, під час телефонних розмов ті створювали відчуття, ніби автівка чи інший вантаж вже в дорозі – шум завантаженої проїзної частини, сигнали транспортних засобів тощо.

У березні правоохоронці викрили групу людей на чолі з жителем Одеси розробила шахрайську схему для заволодіння грошима українців під приводом покупок на онлайн-майданчику оголошень "OLX".

Кирило Бойко

Поділитися