21 квітня 2024 р. 18:31

Вибиті вікна та пошкоджена стеля: як росія воює з одеськими музеями

Фото: Інтент, Наталя Довбиш

(Фото: Інтент, Наталя Довбиш)

Війна триває, проте, водночас триває й відновлення України від російських обстрілів. В нашому місті ворог руйнує не тільки цивільну інфраструктуру, портові споруди та будинки, де живуть люди, а й об'єкти, які є спадщиною людства. Як постраждали музеї внаслідок російських атак, та як вони відновлюються в фоторепортажі Інтента

Музей козацтва

11 лютого 2024 року Музей козацтва в Одесі постраждав через атаку армії рф. Як повідомив директор музею Сергій Шпак, в центральній залі впала частина стелі, а та що залишилась — аварійно нависла. Під загрозою функціонування опинилася колекція музею.

Тоді Сергій Шпак наголосив, що приміщенню потрібен терміновий ремонт, але через те, що музей є громадським, тобто  існує виключно на пожертви та кошти членів громадського об'єднання, знайти гроші деінде окрім попросити їх в благодійників та громади керівництво музею не може. Але сума ремонту за словами директора була не космічною - десь 40 тисяч гривень.

Фото: Наталя Довбиш, Інтент

Фото: Сергій Шпак, директор музею

13 квітня експозиційні зали музею після ремонту відкрилися. Про це повідомив Сергій Шпак та подякував співробітникам музею, небайдужим громадянам, друзям. За його словами було повністю демонтовано аварійну стелю першої експозиційної зали та проведена заміна балок  та стельового покриття. 

Археологічний музей

В ніч на 20 липня 2023 окупаційні війська рф вчергове атакували Одещину. Внаслідок атаки в центрі Одеси були суттєві руйнування, зруйнована адмінбудівля, виникла пожежа на площі 300 квадратних метрів. Тоді по Україні випустили 38 боєприпасів - 19 крилатих ракет та 19 дронів-камікадзе. 

Під час обстрілу вибуховою хвилею та уламками було пошкоджено вікна, двері та, частково, стелі одразу у трьох музеях Одеси. Постраждали будівлі Одеського літературного музею, в Одеському археологічному музеї пошкоджені вікна та двері. Також ушкоджень зазнав Одеський музей західного і східного мистецтва.

В музеї є пошкодження, забиті вікна, але ці стандартні засоби допомагають на жаль лише від влучань поруч. За інформацією Інтента дім оглядали фахівці. Вердикт умовно оптимістичний: проблеми є, але якщо не буде прямого влучання, то будівля побачить Перемогу України.  

Одеський художній музей

6 листопада Одеський національний художній музей мав відсвяткувати своє 124-річчя, утім сталося "привітання" ворога. Вночі з 5 на 6 листопада росіяни завдали ракетний удар по Одесі з використанням ймовірно "Оніксу" і "Іскандера-М". Восьмеро людей звернулися по медичну допомогу із різними травмами. Троє з незначними пораненнями отримали необхідну допомогу на місці, п’ятьох ушпиталено. Четверо з поранених — мешканці Одеси. Тоді, як повідомив голова науково-експозиційного відділу музею Кирило Ліпатов, приватні колекції, які експонуються у музеї та власні експонати установи не постраждали. Власну колекцію музей частково евакуював, а частково сховав у безпечних приміщеннях фонду.

Зараз вхід до музею з іншого боку, на жаль повністю довелося виключити вхід через центральні двері. Працівники музею та й всі одесити кажуть одне, це просто чудо, що в листопаді росія влучила у дорогу перед будівлею. 

Фото: Одеськіий художній музей

Фото: Наталя Довбиш, Інтент

Фото: Одеський художній музей

Мешканці будівель старої Одеси  добре знають що таке "маячок" - це мітка яку ставлять для фіксації руйнування будинку. Збільшується - поганий знак, не рухається, можна жити. Такі мітки ставила міська влада, ЖЕКі, самі мешканці. Ще одна жахлива гримаса війні - в музеї маяки від ЮНЕСКО. 

Ми створили цей матеріал як учасник мережі "Вікно Відновлення". Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.

Ігор Льов

Поділитися